a Nemo kertje felülnézetből
Fotó: Getty Images

Először termesztettek sikeresen zöldséget a tenger mélyén − lenyűgöző képek

Üdvözöljük Nemo kertjében, egy szürreális − és gyönyörű − víz alatti kertben Olaszország északnyugati partjainál.A National Geographic beszámolója szerint ott szárazföldi növényeket termesztenek „bioszféráknak" nevezett víz alatti műanyag üvegházakban, amelyek a felszínről nézve világítanak. És azt kell mondanunk: a képek ezekről a műanyag, gyógynövényekkel teli furcsa építményekről egyszerűen lenyűgözőek.

Sergio Gamberini, a már-már fantasztikus projekt mögött álló férfi nem csak arra törekszik, hogy valami szépet alkosson.

Ez is érdekelhet: Bámulatos látvány a Földközi-tenger első víz alatti múzeuma

Azt reméli, hogy műanyag gömbjei, amelyek 4,5 és 11 méter mélyen az óceán felszíne alatt nyugszanak, és megközelítőleg 2000 liter levegőt tartalmaznak, víztakarékos, összességében fenntartható alternatívát jelentenek a szárazföldi mezőgazdasági műveletekkel szemben, különösen segítve a száraz part menti országokat abban, hogy több élelmiszert termeljenek anélkül, hogy több vizet kellene sótalanítaniuk − ami költséges és erőforrás-igényes folyamat.

A növényeknek csak egy kis indítóvízre van szükségük, de onnantól kezdve önfenntartóak. A napfény felmelegíti a víz alá merített gömböket, amelyekben nedves levegő található, amely természetes módon édesvízzé kondenzálódik a falakon, és visszacsöpög a talajba.

a Nemo kertje

Fotó: Getty Images

Mivel a víz alatti farmnak csak a növénytermesztés beindításához van szüksége külső vízforrásra, rendszerünk hasznos lehet a rendelkezésre álló víztestektől távol eső helyszíneken

− olvasható a cég honlapján.

Hasonló témában: Bizarr tengeri lényekre bukkantak az óceán mélyén

A Nemo kertje még csak a kezdeti fázisban van, de az eredmények ígéretesek. Egy 2020-as tanulmány kimutatta, hogy a szervezet víz alatt termesztett bazsalikomja valójában több klorofillt és antioxidánst tartalmaz, mint a szárazföldön nevelt bazsalikom − ez lenyűgöző eredmény, figyelembe véve, hogy a víznyomás valójában arra kényszeríti a Nemo növényeit, hogy kicsit másképp nőjenek, mint a felszínen.

a Nemo kertje

Fotó: Getty Images

Izgalmas módon a tengeri élővilágot is vonzzák az izzó gömbök; a NatGeo szerint a szerkezetek mesterséges korallzátonyként működnek a közeli fajok számára.

Hogy a Nemo kertje egy nap eljut-e a közeli partvidékre, még nem tudni. Addig is azonban talán egyetértünk a NatGeo fotósával, Luca Locatellivel, aki izgatottan várja, hogy valaki jó szándékkal beleugorjon − vagy talán inkább belemerüljön − a hitbe.

Szükségünk van valakire, aki őrült dolgokon gondolkodik − nem csak hétköznapi találmányokon −, amelyek valódi szenvedélyből fakadnak. Lehet, hogy lesz belőle valami, lehet, hogy nem, de tetszik, hogy valaki ennyire bátor, hogy pénzt fektet egy ilyen dologba

− mondta Locatelli a magazinnak.

Forrás: Futurism

A figyelmetekbe ajánljuk