Erzsébet királynő is állást foglalt az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban
Getty Images

Erzsébet királynő is állást foglalt az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban

A királyi család Ukrajnával való szolidaritását kifejező legújabb nyilatkozata.


Három héttel azután, hogy Oroszország megszállta Ukrajnát, az Egyesült Királyság, az EU és az USA továbbra is példátlan pénzügyi szankciókkal sújtja Oroszországot. Azt remélik, hogy ezek a szankciók az orosz gazdaság megbénításával Putyint meghátrálásra kényszerítik.

Oroszországot el kell szigetelni a világ többi részétől – vélik a szakértők, ennek érdekében pedig számos kulturális intézmény megszakítja kapcsolatát az országgal. Nemrégiben több intézmény, köztük a Royal Collection is elhatárolódott egy Moszkvában megrendezendő kiállítástól.

A királyi család kiterjedt művészeti gyűjteményét képviselő Royal Collectionből származó három kardot kiállították volna a moszkvai Kreml múzeumaiban.

A királynő azonban hivatalosan is visszavonta az engedélyét a 17. századi fegyverek bemutatására– írta a Guardian.

The Duel: from Trial by Combat to a Noble Crime című kiállítást most elhalasztották, és több más európai intézmény is visszalépett. A rendezvényt az orosz oligarcha és egykori vívó, Alisher Usmanov szponzorálta volna, akit nemrégiben az Egyesült Királyság, az EU és az USA is szankciókkal sújtott.

A királyi család más tagjai is szolidaritást vállaltak Ukrajnával, ez pedig sokakat meglepett, hiszen a család ritkán nyilatkozik a világpolitikáról.

Együtt vagyunk mindazokkal, akik ellenállnak a brutális agressziónak.

– mondta Károly herceg a hónap elején. Katalin hercegné és Vilmos herceg pedig szintén kijelentette, hogy kiállnak Ukrajna mellett, amiért külön köszönetet mondott Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

Sőt, Cambridge hercege és hercegnéje a múlt héten ellátogatott a londoni Ukrán Kulturális Központba, hogy találkozzon az országba humanitárius segélyt küldő önkéntesekkel.

(Marie Claire)

A figyelmetekbe ajánljuk