Sokaknak nem tetszik Vilmos herceg kommentje az orosz-ukrán konfliktusról

Sokaknak nem tetszik Vilmos herceg kommentje az orosz-ukrán konfliktusról

Vilmos herceg megjegyzése némi felháborodást váltott ki a közösségi médiában. Részben olyan, a jelek szerint pontatlanul a hercegnek tulajdonított kijelentések alapján, amelyek az ukrán válságot az Afrikában és Közel-Keleten jelenlévő erőszakhoz hasonlították.


Vilmos herceg talán már meg is bánta az ukrán konfliktusról tett tegnapi megjegyzéseit. Cambridge hercege és hercegnéje az Ukrán Kulturális Központ önkénteseivel találkozott, hogy megvitassák a menekültek helyzetét és a központ által a segítségnyújtás érdekében tett erőfeszítéseket.

A trónörökös a bámészkodókhoz szólva azt mondta:

Mindenki elborzadt attól, amit lát. Tényleg borzalmas. A mindennapi hírek szinte felfoghatatlanok. A mi generációnk számára nagyon idegen ezt látni Európában. Mi mindannyian mögöttetek állunk. Gondolunk rátok. Olyan haszontalannak érezzük magunkat.

A megjegyzései tömeges vitát váltottak ki az interneten, és sok közösségi médiafelhasználó kifogásolta, hogy az „idegen" szót használta az európai konfliktus leírására. Egy emberi jogi ügyvéd is erősen bírálta Vilmost, – aki egyébként a trón második számú várományosa –, amiért nem ismeri a Brit Birodalom történelmét.

Qasim Rashid emberi jogi ügyvéd a Twitteren azt írta:

Vilmos herceg szerint a konfliktus „nagyon idegen" Európában, ellentétben Ázsiával és Afrikával.

A Daily Mail című napilapban és a Press Associationben megjelent, Vilmos kijelentéseiről szóló első cikkek azonban tévesen idézték a herceget: „mi inkább Afrikában és Ázsiában szoktunk konfliktusokat látni". Azóta a beszélgetésről készült videofelvételekből kiderült, hogy egyáltalán nem ezeket a szavakat mondta.

Az Evening Standard királyi szerkesztője, Robert Jobson azonban úgy nyilatkozott az ügyről a The Washington Postnak, hogy biztos benne, hogy Vilmos megjegyzését kiragadták a szövegkörnyezetéből, hiszen a herceg egy művelt ember:

Biztos vagyok benne, hogy nem rasszista szándékkal mondta mindezt. Talán egyszerűen csak azt akarta mondani, ha ügyetlenül is, hogy ez az ukrajnai háború nagyon közeli és egészen más, hiszen ő még kisgyerek volt, amikor a boszniai konfliktus elkezdődött, és talán ez az első élménye, hogy felnőttkorában ilyen szörnyű konfliktus történik Európában.

(S valljuk be, Robert Jobson járhat a legközelebb az igazsághoz.)

(Marie Claire)

A figyelmetekbe ajánljuk