Királyi család együtt
A generációs megosztottság azt sugallja, hogy a monarchiának fejlődnie kell

Erzsébet királynő már 2015-ben rekordot döntött, ugyanis ekkor előzte meg Viktória királynőt az Egyesült Királyságban leghosszabb ideje trónon ülő uralkodók között. Ugyan a 95 éves királynő egészsége korának ellenére is jól szolgál, azonban 69 év után már a közelben van, hogy átruházza kötelességeit az őt követő Károly hercegre.

Ennek apropóján a Mirror közölte a Pollsters Deltapoll közvélemény-kutató cég reprezentatív felmérését, amely a briteket kérdezte a királyi családdal kapcsolatban.

Ebből az egyik legérdekesebb tény, hogy a felnőtt lakosság 47 százaléka Vilmos herceget látná a trónon, míg csupán 27% mondta a trónörökös Károly herceget, 18 % szerint pedig elavult dolog a monarchia és nincs szükség uralkodóra. Itt ki kell emelni, hogy ebben a kérdésben nem lehetett más személyt megnevezni.

Ételek, amelyek szigorúan tiltólistásak a királyi családban

Getty Images / WPA Pool

Érdekesség, hogy a társadalom jócskán megosztott abban is, hogy II. Erzsébetnek kell-e az élete végéig uralkodnia: a megkérdezettek 41%-a igennel felelt, míg 27 % szerint betegség esetén át kell adnia a koronát; míg 21 % szerint a jó egészségügyi állapota ellenére is le kellene már mondania.

Jól megfigyelhető a generációs szakadék is a monarchiát illetően: a 18 és 24 évesek között Harry herceg a legnépszerűbb, míg az idősebb generáció csupán 5 százaléka látná őt a trónon. Abban viszont egyetértés van, hogy Harry és Meghan miatt romlott a királyi család megítélése az utóbbi időben.

Getty Images / Karwai Tang

Mindez csupán érdekesség, hiszen Károly herceg szinte biztosan nem fog visszalépni az uralkodástól, de jól látszik, hogy a britek többsége nem követi vakon az uralkodási rangsort, és simán kihagyná a képből a következő trónörököst.


A figyelmetekbe ajánljuk