Hiperrealisztikusak ezek a vízcseppeket ábrázoló festmények

Egy nemrég elhunyt koreai művész elképesztő örökséget hagyott ránk.


Kim Tschang-Yeul koreai művész az év elején hunyt el. A festő 1972-ben Párizsban kezdett el vízcseppeket festeni, állítólag ottani műtermében egy vízzel átitatott vászon ihlette meg. Azóta, közel öt évtizeden keresztül elképesztően valóságos vízcseppek jelentek meg művein.

Tschang-Yeul a koreai avantgárd képviselői közé tartozott a korai hatvanas években. Ide sorolható még Ha Chong-Hyun és Park Seo-Bo is. Rájuk is jellemző az odaadás és a hosszú távú elköteleződés a stílus, minta, szín és téma iránt.

A festő munkáiban egyaránt fellelhetünk egyes egyedüli medál alakú cseppeket és egymás mellett sorakozókat is. Az olajfestményeken szereplő vízcseppek kapcsán olyan érzése támad a nézőnek, hogy óvatosan kell megközelíteni őket, különben leperegnek a vásznon.

A képeken megjelenő vakolatok, valamint az átlátszóság kapcsolatot teremt a taoizmussal. A vallás ugyanis arra ösztökél, hogy feladjuk énünket és visszatérjünk a semmibe. Tschang-Yeul úgy véli,

„A harag, a szorongás, a félelem és minden más ürességbe való visszaadásával békét és elégedettséget élünk meg."

Londonban, az Almine Rech Galériában 2021. március 4. és április 10. között megtekinthetővé válnak a koreai művész művei, melyeket Instagram-fiókján keresztül is követhetünk.

(Forrás: Colossal)


A figyelmetekbe ajánljuk