A festmény mellett az ékszerbefektetés az új divat
Fotó: mutargy.com, Virágh Judit galéria

Vaszary János három alkotása is bekerült az idei év tíz legdrágább festménye közé. A Dunaparti korzóért a Virág Judit Galériánál kifizetett 140 millió forint életmű-rekordot jelent

A festmény mellett az ékszerbefektetés az új divat

A jelentős recessziós félelmek ellenére sem rendült meg a műtárgybefektetéssel szembeni bizalom, tartja stabil pozícióját a befektetési lehetőségek között. A legnagyobb népszerűségnek továbbra is a festmények örvendenek, de jelentős emelkedéssel szorosan felzárkóztak melléjük az ékszerbefektetések is.


Minimálisan csökkent a műtárgypiac iránti érdeklődés, annak ellenére, hogy a lakosság anyagi kiáltásai jelentősen romlottak - derül ki az egyik legnagyobb hazai műkereskedelmi cégnek számító BÁV Zrt. legfrissebb kutatásából.

Továbbra is hozamnövekedést várnak a műtárgyaktól

A megkérdezettek zöme úgy véli, a műtárgyak az elmúlt 5 évben jó értékőrzőnek bizonyultak, 43%-uk pedig egyenesen úgy véli, a képzőművészeti tárgyakba fektetett pénz a megelőző 5 évben infláció feletti hozamot generált. Ami a jövőbeli értékállóságot illeti, azzal kapcsolatban érezhető ugyan némi elbizonytalanodás, de változatlanul 40% felett vannak azok, akik infláció feletti árváltozásra számítanak. A műtárgyakat a megkérdezettek 63%-a más megtakarítási formákhoz hasonlóan kedvező vagy kedvezőbb befektetési lehetőségnek tartja.

A festmény a favorit, feljövőben az ékszerek

A műtárgyvásárlás iránt nyitottak körében a legnagyobb népszerűségnek, ahogy 2019-ben, úgy most is a festmények örvendtek (54%). A második helyen 51%-kal álló ékszer-befektetés azonban jelentős, 16%-os növekedést ért el 2020-ra. Ez a tendencia nem meglepő, hiszen a hagyományosan menekülőeszköznek tekintett nemesfémek iránti érdeklődés mindig erősödik a bizonytalan gazdasági környezetben. A harmadik helyen az órák (25%) és a papír régiségek, könyvek (25%) állnak, majd a numizmatikai érmeket (21%), valamint a kerámia, üveg- és ezüsttárgyakat, bútorokat magába foglaló egyéb műtárgyakat (20%) említették.

Kerülik a kockázatot

A befektetési szokásokat szélesebb körben is vizsgáló kutatás szerint a vizsgált célcsoport kevesebb, mint 1/3-a nem rendelkezik semmilyen megtakarítással, 16%-ának viszont 5 millió forint feletti megtakarítása van. Bő egy év alatt jelentősen csökkent azoknak a száma, akik a megtakarításukat bankbetétekben (-22%), befektetési alapokban (-9%) vagy folyószámlán (-8%) tartják, csupán az állampapírokkal rendelkezők köre tudott érdemi növekedést (+3%) felmutatni, de még így is a kockázatkerülő befektetési formák vannak túlsúlyban. A deviza és a részvények mellett nem változott érdemben a műtárgybefektetők köre sem, csupán 3%-nyian említették, hogy rendelkeznek arany, ékszer vagy műtárgy befektetéssel.

A fiataloknak csak a negyede borúlátó

Az emberek saját háztartásuk anyagi helyzetének következő egy évi alakulását látványosan rosszabbul ítélik meg most, mint egy évvel ezelőtt. A válaszadók 44%-a pénzügyi helyzetének romlásával számol. Ugyan a leginkább pesszimisták az 50 éven felüliek, de míg a fiatal korosztálynak csupán 6%-a számított bármilyen visszaesésre bő egy évvel ezelőtt, ma 27%-uk tart anyagi helyzete romlásától. A nagyarányú változást az is magyarázhatja, hogy a kutatás a válság kirobbanásakor készült, amikor az emberek sokkal borúsabban látták saját egzisztenciális jövőjüket.

Itt talál például online műtárgy aukciókat az interneten: AxioArt, itt pedig folyamatosan vehet webshopban értékes festményeket: Kieselbach Aukciósház és Galéria - webshop


A figyelmetekbe ajánljuk