Ewa Juszkiewicz szürreális festmény eltakart arcú nővel

Hajjal eltakart arcok, melyekből növények burjánzanak, alakok, emberi és nem emberi határán: Ewa Juszkiewicz klasszikus festmények stílusában alkot szürreális képeket.


A lengyel festőművész képei megkérdőjelezik mindazt, amit a klasszikus európai festészet állít a női szépségről. Bár a stílusuk követi azok technikai szabályait, tartalmuk nagyban eltér tőlük, s így létrehoz egy olyan hibrid képi világot, mely megszokott és szokatlan, emberi és nem emberi között mozog.

Klasszikus szépségek arc nélkül

Ewa Juszkiewicz sz\u00fcrre\u00e1lis festm\u00e9ny eltakart arc\u00fa n\u0151vel

Ewa Juszkiewicz via Designboom

Cím nélkül (Charles Howard Hodges nyomán), olaj, vászon, 115 x 90 cm, 2019

Ahogy a Designboom is felhívta rá a figyelmet, Juszkiewicz olyan alakokat visz vászonra, akiket az európai mesterek tettek halhatatlanná az elmúlt századokban, arcuk különös eltakarásával azonban nagyon is mai kérdést tesz föl: mit érzékelünk szépnek, és egyáltalán miben áll a női szépség?

Lengyelország ünnepelt festőművésze

Ewa Juszkiewicz 1984-ben született Gdańskban. Kilenc éven keresztül tanult festészetet szülővárosában, illetve Krakkóban, mely időszak alatt nagy figyelmet fordított a klasszikus női portrék tanulmányozására. Jelenleg Lengyelország egyik legismertebb festője, aki világszinten is egyre nagyobb elismerésre tesz szert. Egyedi stílusával és mondanivalójával szembeszáll a női szépség sztereotip megközelítésével, és közben a hagyományos vizuális konvenciók újragondolására ösztönöz.

A figyelmetekbe ajánljuk