A kikiáltási ár háromszorosáért kelt el egy Munkácsy-festmény

Munkácsy Mihály - Karosszékben ülő lány

A kikiáltási ár háromszorosáért kelt el egy Munkácsy-festmény

Kiemelkedő kortárs alkotások kerültek kalapács alá a december 15-én megrendezett Bodó Galéria és Aukciósház 3. Téli Árverésén, ahol nem csak a műkedvelők, hanem a műgyűjtők is találhattak számukra kivételes tételeket.


Az aukción 19-20. századi magyar festmények, kvalitásos modern műalkotások, szobrok, Zsolnay kerámiák és majdnem 60 kortárs magyar mű is szerepelt.

Az idei aukció rendhagyó módon, a kialakult vírushelyzetre való tekintettel, online közvetítéssel valósult meg több online aukciós platformon egyszere. Természetesen telefonon és vételi megbízással is lehetet licitálni a tételekre, melyeknek közel 70%-a leütésre került.

A leütési árak összértéke meghaladta a 380 millió forintot.

Különleges tételként szerepelt Munkácsy Mihály Karosszékben ülő lány című olajképe, amely 15 millió forintról indult, végül majd 50 milliónál ütötték le. A korábban neves Dr. Sonnenfeld Zsigmond gyűjteményébe tartozott mű érdekessége, hogy míg a szalonzsáner képeken Munkácsy modelljeit nem egyénítette, addig e festmény esetében kifejezetten a személyes vonásokat kereste a mester.

A modern magyar festők is jól szerepeltek az árverésen, Aba-Novák Vilmos Szolnoki lacikonyha, Berény Róbert Virágok bögrében, Huszár Vilmos Háztetők Spa-ban, Kádár Béla Kamarazene csellóval és Scheiber Hugó több alkotásai is a becsértéket vagy azt meghaladóan került leütésre.

Az aukción az egyre erősödő kortárs élvonalba tartoztak többek között Nádler István, Lakner László, Martyn Ferenc és Fajó János alkotásai is.

Munkácsy Mihály - Karosszékben ülő lány

Munkácsy, Kádár, Lakner

Nádler István Szisztéma két rétegben (Jeney Zoltán zenéjére)című vászonképének létrejöttét Jeney Zoltán, a korszak egyik legnagyobb magyar tehetségének alkotásai ösztönözték.

A festmény a kikiáltási ár négyszereséért, 32 millió forintért talált új gazdát.

A műkedvelők számára talán már nem olyan ismeretlen, Fenyő György művei is szerepet kaptak az árverésen, amiket az érdeklődők a nemrégiben megrendezésre került Fenyő György Elfeledett Művészete című kiállításon már láthatott a közönség. Az eddig ismert életművet, a kor szellemét és művészeti irányzatait a kiállításhoz készült album dolgozta fel.

Nádler István - Szisztéma két rétegben (Jeney Zoltán Zenéjére)

A titokzatos magyar festőművész Európa számos nagyvárosában kereste művészetének mozgatórugóját, amire az École de Paris is hatással volt. Fenyő György Önarckép ecsettel és palettával 1920 évek első felére datálhatóolajképe 22 millióért kelt el.

Szintén 22 millió forintért aukcionálták Lakner László Celan című alkotását, ami a föld feltúrásának a motívumát egyesíti a múlt mélyrétegeinek feltárásával, a traumákkal való szembenézéssel.

Az akción a festmények mellett helyet kaptak 19. és 20. századi szobrok, műtárgyak és Zsolnay kerámiák is, amik közül a Historizáló díszkancsó szarvasbogarakkal 2 millió forintért online platformon talált új gazdára.

A Bodó Galéria és Aukciósház 2018 óta működik a Falk Miksa utca 24-26. szám alatt és idén már harmadik árverését tartotta meg. A 2021-es évben már várhatóan több aukciót tervez megrendezni.

A figyelmetekbe ajánljuk