Nyugat-Európában nagy népszerűségnek örvend, illetve rendkívül drága alapanyagnak számít. Magyarországon is megterem, mi azonban inkább lekaszáljuk. Hogy miről van szó?A vadkomlóról, amit most röviden be is mutatunk.
Számos olyan növény terem meg hazánkban, amelyet nem vagy csak nagyon kevesen ismernek és hasznosítanak. Ez a helyzet a vadkomlóval is, amelyet itthon úgy irtanak, mintha haszontalan gyomnövény lenne.
Ezt is olvasd el! A világ egyik legdrágább fűszerét Magyarországon is termesztik
Az ágyások közé betelepedő vadkomló (Humulus lupulus) azonban értékes alapanyag, amelynek kilójáért Németország, Belgium és Hollandia egyes területein akár ezer eurót, azaz – a valuta éppen aktuális értékétől függően – akár 400 ezer forintot is elkérnek.
Felhasználása
Betakarítása nem egyszerű, leginkább igaz ez a friss fehér csíráira a kora tavaszi időszakban. Ezzel szemben a zöld, valamivel fejlettebb hajtások könnyet arathatók márciustól májusig szedik – olvasható a Vince magazin cikkében.
Ez is érdekelhet: Sokan nem ismerik, pedig ez a zöldség tarolhatja le az európai piacot
Fotó: Daniel Zopf/Unsplash
Ezt a friss, ropogós állagukat és ízvillágukat azonban nem tartják meg sokáig, így érdemes begyűjtésük után minél hamarabb felhasználni a hajtásokat.
Az ízük a színüktől függ, leginkább a spárgára, a dióra vagy a kelkáposzta ízvilágára emlékeztetnek. A csírákat nyersen és forrázva is fogyaszthatjuk.