vadkomló

Itthon gyomnövényként kezeljük, pedig külföldön több száz ezer forintba kerül kilója

Nyugat-Európában nagy népszerűségnek örvend, illetve rendkívül drága alapanyagnak számít. Magyarországon is megterem, mi azonban inkább lekaszáljuk. Hogy miről van szó?A vadkomlóról, amit most röviden be is mutatunk.


Számos olyan növény terem meg hazánkban, amelyet nem vagy csak nagyon kevesen ismernek és hasznosítanak. Ez a helyzet a vadkomlóval is, amelyet itthon úgy irtanak, mintha haszontalan gyomnövény lenne.

Ezt is olvasd el! A világ egyik legdrágább fűszerét Magyarországon is termesztik

Az ágyások közé betelepedő vadkomló (Humulus lupulus) azonban értékes alapanyag, amelynek kilójáért Németország, Belgium és Hollandia egyes területein akár ezer eurót, azaz – a valuta éppen aktuális értékétől függően – akár 400 ezer forintot is elkérnek.

Felhasználása

Betakarítása nem egyszerű, leginkább igaz ez a friss fehér csíráira a kora tavaszi időszakban. Ezzel szemben a zöld, valamivel fejlettebb hajtások könnyet arathatók márciustól májusig szedik – olvasható a Vince magazin cikkében.

Ez is érdekelhet: Sokan nem ismerik, pedig ez a zöldség tarolhatja le az európai piacot

vadkoml\u00f3

Fotó: Daniel Zopf/Unsplash

Ezt a friss, ropogós állagukat és ízvillágukat azonban nem tartják meg sokáig, így érdemes begyűjtésük után minél hamarabb felhasználni a hajtásokat.

Az ízük a színüktől függ, leginkább a spárgára, a dióra vagy a kelkáposzta ízvilágára emlékeztetnek. A csírákat nyersen és forrázva is fogyaszthatjuk.

A vadkomlóból is készíthető sör, de emellett nyugtató tea vagy kellemes saláta alapanyagaként szintén tökéletesen helyt áll.

A figyelmetekbe ajánljuk