termőföld

Itthon az egyik legjelentősebb zöldség, mégis alig ismeri valaki

A vitamindús és tápanyaggal teli édesköményt Magyarországon 8 ezer hektáron termesztik, ennek ellenére sokan nem ismerik ezt a zellerfélét, így pedig azzal sincsenek tisztában, hogy mennyire egészséges.


A zellerfélék családjába tartozó édeskömény vetésterülete az elmúlt években egyes gazdasági problémák, valamint a növény számára kedvező időjárási körülmények miatt jelentősen megugrott.

Ez is érdekelhet: A filléres magyar zöldség, amit már a legtöbben elfelejtettek

Hazánkban az elmúlt években a vetésterületi megoszlás a zöldségféléknél mondhatni nem változott. Ennek megfelelően csemegekukoricát és zöldborsót vetettek 2023-ban is a legnagyobb területen. Előbbit 31,9 ezer, utóbbit pedig 18,4 ezer hektáron. Ezek a 63%-át adták az összes zöldségterületnek. A harmadik legjelentősebb növény viszont az édeskömény volt, amelyet 7,5 ezer hektáron termesztettek

– magyarázta Kerekes Balázs, a Vitafer Hungária Kft. munkatársa.

A zöldfűszerekkel és gyógynövényekkel foglalkozó vállalat dolgozója azt is elárulta, hogy a növény főleg a homokos vályogtalajokat kedveli, viszont a virágzás alatt a hűvös és az esős időt már nem, így pedig a globális felmelegedés okozta hőség még előnyt is jelent számára.

Ezt is olvasd el! 5 természetes kollagénforrás, amit érdemes hozzáadnunk az étrendünkhöz

A köménymagnak gyulladáscsökkentő, emésztésjavító, stimuláló és görcsoldó hatása is ismert. Emellett nagy mennyiségben tartalmaz vasat, rezet, kalciumot, káliumot, mangánt, szelént, cinket, magnéziumot, valamint A-, C-, B- és E-vitaminokat is – emeli ki a Vince cikke a zöldség pozitív hatásait.

Az ánizskaporként, de a Balaton déli részén vezérkapor nevet is viselő zöldség kiváló alapanyag a konyhában is.

Többek között salátákban és tésztákban is megállja a helyét , levest is készíthetünk belőle, sőt magjából még tea is főzhető.

A fűszerként és gyógynövényként is használt édeskömény legfőképp a mérsékelt, illetve meleg éghajlatú vidékéken örvend nagy népszerűségnek. Így például a legnagyobb mennyiséget Franciaországban és Bulgáriában, illetve Egyiptomban termesztik.

A figyelmetekbe ajánljuk