Ettől függetlenül így is maradnak olyan zöldségfélék, amelyeknek ehető részei nem igényelnek annyi napfényt a növekedéshez – mint például a gyökérzöldségek és a kemény leveles zöldségek–. ezért árnyékos helyeken is jól fejlődnek.
A Lifehacker ismertette a különböző árnyéktípusokat, majd mutatott néhány példát az árnyékban is termeszthető zöldségekről.
Ez is érdekelhet: Meglepő egészségügyi előnyei lehetnek a lila gyümölcsök és zöldségek fogyasztásának
Melyek az árnyék különböző típusai?
Mielőtt eldönthetnék, hogy milyen zöldségeket ültessünk, fontos, hogy pontosan meghatározzuk, mennyi napfény éri a kertet. A hosszú távú időjárás-előrejelzésekre specializálódott Farmer's Almanac folyóirat szerint a különböző típusok léteznek:
- teljes napfény: naponta 6-8 óra (vagy több) közvetlen napsütés, a napfény csúcsidőszaka délelőtt 10 és délután 2 óra között van;
- részleges napfény: 3-6 óra közvetlen napfény naponta;
- részleges árnyék: körülbelül 3 óra közvetlen napsütés naponta;
- fényes árnyék vagy pettyezett árnyék: a napfény a leveleken keresztül átszűrődik a fejünk fölött;
- teljes árnyék: kevesebb, mint 3 órányi napsütés, a nap többi részében szórt fény szűrődik csak be;
- mély árnyék: egyáltalán nincs napfény (és ennek következtében nincsenek zöldségek sem).
Olvasd el ezt is! 3 egészséges, mégis alulértékelt zöldség, amit gyakrabban kéne fogyasztanunk
A részleges napfényben vagy részleges árnyékban termeszthető zöldségek
Az oldal egy elég részletes zöldségajánlást adott meg a részleges napfényű vagy árnyékű kertekhez:
- brokkoli;
- karfiol;
- karalábé;
- répa;
- kelkáposzta;
- karórépa;
- káposzta;
- rebarbara;
- spárga;
- csicsóka;
- kelbimbó;
- zeller;
- kínai kel;
- torma;
- póréhagyma;
- mizuna;
- mustárzöldek;
- paszternák;
- borsó;
- mogyoróhagyma;
- zöldbab;
- zsázsa;
- kelkáposzta;
- madársaláta;
- tatsoi;
- téli porcsin;
- endíviasaláta;
- vörös cikória;
- brokkoli.
Részleges árnyékban vagy teljes árnyékban is termeszthető zöldségek
Még teljes árnyékban sem lehetetlen zöldséget termeszteni. Ezek közül érdemes választani:
- retek;
- sárgarépa;
- burgonya;
- cékla;
- saláta;
- rukkola;
- bordáskel;
- mángold;
- spenót.