Sült húsok, zöldségek és gyümölcsök – ezt ették a vikingek

Sült húsok, zöldségek és gyümölcsök – ezt ették a vikingek

A vikingek erős és hatalmas emberek voltak, ám ahhoz, hogy a tengereken harcolhassanak és országokat hódítsanak, egészségesen kellett étkezniük. A vikingek étrendje fehérjében, friss gyümölcsökből és zöldségekből állt. Innen is látszik, hogy a lehető legjobban kihasználták a rendelkezésre álló erőforrásokat, hogy biztosítsák számukra a szükséges táplálékot.


Nincs ebéd

A mai napi háromszori étkezéssel ellentétben a vikingek csak kétszer ettek naponta. A napi 2 étkezést „dagmal" és „nattmal" néven ismerték, ami lefordítva nappali és éjszakai étkezést jelent. A dagmalt az ébredés után egy órával, a nattmalt pedig a munkanap vége után szolgálták fel.

Dínom-dánom

A vikingek lakomákat tartottak olyan ünnepek alkalmából, mint a jól vagy a mabon, illetve olyan alkalmakra is, mint a gyermekszülés és az esküvő. Ezeken a lakomákon általában a magasabb státuszú családok jelentek meg.

Ezek a vigadozások jellemzően pörköltekből, sült és főtt húsokból álltak, amelyeket vajban sült gyökérzöldségekkel és édes gyümölcsökkel együtt tálaltak. Emellett olyan ritka, de népszerű ételeket is felszolgáltak, mint a brunost (barna sajt). A finomságokat pedig természetesen alkohollal öblítették le.

Miképp termesztettek?

Norvégia éghajlata meglehetősen zord, s az év majdnem egyharmadában nem lehetett termeszteni. A vikingek ekkor folyamodtak az élelmiszerek pácolásához. Ezért a legtöbb gyümölcsöt és zöldséget savanyították, a húsokat pedig sózták és szárították, ezzel tartósítva az élelmet. Tudni lehet, hogy a vikingek az ételek főzéséhez dióolajat használtak, és az ételeket rostélyon vagy üstben készítették.

Óriásalka

wikimedia.org

A viking kori Izlandon feltárt csontok szerint a vikingek étrendjének fontos részét képezte az óriásalka.

Az óriásalka egy kihalt madár, nagytestű, röpképtelen faj az alkafélék családjában. A 14. századig költött az Atlanti-óceán északi medencéjében, a Kanada, Grönland, Izland, Írország és Skócia partjai közelében lévő kis szigeteken és sziklazátonyokon.

A figyelmetekbe ajánljuk