A kollagént napjainkban egyfajta csodaszereként emlegetik, leginkább a bőrre gyakorolt öregedésgátló hatása miatt. Ma már a tudomány is alátámasztja ennek a fehérjetípusnak az ízületi funkciók és fájdalmak javításában való jótékony hatását. Alább öt olyan ételt mutatunk be, amelyek a szépségápolásban előállított kiegészítők helyett természetesen módon bővelkednek kollagénben.
Marhahúsleves
Fotó: Shutterstock
Amellett, hogy a húsleves számos betegség ellen jelenthet gyógyírt, különösen a marhahúsból készült fajta számít igazi természetes kollagénbányának. A marhacsontok I-es típusu kollagént tartalmaznak, amely nagy szerepet játszik a bőrünk, a hajunk és a körmeink egészségében egyaránt.
Ezt is olvasd el! 4 vitamin, amit muszáj szedned, ha száraz bőrrel küzdesz!
Brokkoli
Fotó: unsplash.com/Louis Hansel
Ha leves helyett inkább egy finom körettel vinnénk be a megfelelő mennyiségű kollagénadagot: kitűnő választás a brokkoli. Ennek a zöldségnek a fogyasztása egy egyszerű módja annak, hogy meglegyen a szükséges C-vitamin a szervezetünkben. Már egy csésze főtt vagy nyers brokkoli körülbelül egy teljes napi adag C-vitamin mennyiségét biztosítja, ami pedig alapvető szerepet játszik a kollagén felépítésében.
Aloe vera
Fotó: Shutterstock
Csak az orvosi aloé levelét szabad fogyasztani, ami remek módja lehet, hogy bőrünk kollagénhez jusson. Egy 2020-as tanulmány szerint ennek a növénynek a kis dózisban történő fogyasztása növeli a bőr dermiszének – középső rétegének – kollagéntartalmát. A kutatás rámutatott arra a megdöbbentő tényre is, hogy már napi 40 mikrogramm (0,04 milligramm) aloe szájon át történő bevitele segítette a bőr nedvességének és rugalmasságának növelését.
Ha pedig kétségünk lenne, milyen ételbe is tudnánk ezt alapanyagként megtalálni: számos smoothie-ban, különböző gyümölcssalátában vagy az indiai gasztronómia egyes ételeiben gyakran találkozhatunk vele.
Ez is érdekelhet: Mi az a biotin, és miért van rá szüksége a szervezetednek?
Szardínia
Fotó: ShutterstockMás állati eredetű forrásokkal ellentétben a halak kollagénje a csontokban, a bőrben és a pikkelyekben koncentrálódik, így nem maradhat le a listáról. Együnk tehát olyan halat, amelynek minden része elfogyasztható – ilyen a szardínia is. Ha más halaknál – például a lazacfilénél – a bőrrel együtt készítjük el az ételünket, úgy is hozzájuthatunk még egy kis plusz kollagénlökethez.
Bogyós gyümölcsök
Fotó: Will/Unsplash
Legyen akár áfonya, málna, eper, szeder vagy egyéb bogyós gyümölcs, ezek mind rendkívül jó kollagénforrások. A már említett brokkolihoz hasonlóan ezek is megadják a kellő C-vitamint az étrendünkbe, amely segít a szervezetünknek a kollagén felépítésében. A C-vitamint megtervezetten azért is kell fogyasztanunk, mert mi magunk nem termeljük természetes úton. Egy csésze málna vagy szeder a napi C-vitamin szükséglet 35%-át, míg ugyanennyi eper ennek 100%-át fedezi. Egy 2021-es tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a C-vitamin megfelelő bevitele csökkentheti a napfény okozta bőrkárosodást is.