4 vitamin, amit muszáj szedned, ha száraz bőrrel küzdesz!

4 vitamin, amit muszáj szedned, ha száraz bőrrel küzdesz!

A bőrszárazságot számos tényező okozhatja, többek között a kiszáradás, az öregedés, a szezonális változások, az allergia és a mikrotápanyaghiány. A száraz bőr okától függően különböző kezelési módszerek, köztük gyógyszeres kenőcsök és hidratáló krémek alkalmazhatók a bőr hidratáltságának növelésére. Emellett az életmódbeli változtatásokkal és bizonyos vitaminokkal is felléphetünk a száraz bőr ellen.

 D-vitamin

A D-vitamin szerves szerepet játszik a bőr barrier funkciójában és a bőrsejtek növekedésében, valamint a bőr immunrendszerének fenntartásában, amely a káros kórokozókkal szembeni első védelmi vonalként működik.

Egyes kutatások kimutatták, hogy az alacsony D-vitaminszint a vérben összefüggésbe hozható a bőrbetegségekkel, köztük az ekcémával és a pikkelysömörrel – mindkettő bőrszárazságot okozhat. Emellett a D-vitamin-kiegészítőkről kimutatták, hogy jelentősen javítják a száraz, viszkető bőrt okozó bőrbetegségek, köztük az ekcéma tüneteit is.

Kollagén 

A kollagén a szervezetben a legnagyobb mennyiségben előforduló fehérje, és a bőr száraz tömegének 75%-át teszi ki. Néhány vizsgálat kimutatta, hogy a kollagén alapú kiegészítők szedése számos előnnyel járhat a bőr számára, beleértve a ráncok mélységének csökkentését és a bőr hidratáltságának növelését.

Amennyiben szeretnél kipróbálni egy kollagén-kiegészítőt, előtte mindeképp beszélj a kezelő orvosoddal!

 C-vitamin

A C-vitamin erős, bőrvédő antioxidánsként működik, és elengedhetetlen a kollagéntermeléshez, így a bőr egészségének fontos tápanyaga.

Valójában a bőr nagyon magas C-vitamin-tartalommal rendelkezik, egyes kutatások szerint a bőr felhámrétegének 100 grammjában akár 64 mg C-vitamin is található.

C-vitamin fokozhatja a bőr barrier funkcióját és segíthet csökkenteni a vízveszteséget, ami segíthet megelőzni a bőr kiszáradását. Néhány kutatás kimutatta, hogy más tápanyagokkal kombinálva a C-vitamin segíthet a bőr nedvességtartalmának növelésében.

 Halolaj

A halolaj jól ismert a bőr egészségét elősegítő tulajdonságairól. Dokozahexaénsavat (DHA) és eikozapentaénsavat (EPA) tartalmaz, két olyan esszenciális zsírsavat, amelyek erőteljes gyulladáscsökkentő és gyógyító tulajdonságokkal rendelkeznek, és bizonyítottan sokféleképpen előnyösek a bőr számára.

A halolajat tartalmazó étrend-kiegészítők segíthetnek a bőr hidratáltságának fokozásában és a bőr zsírsavgátjának javításában, ami szintén segít fenntartani a hidratáltságot.

A figyelmetekbe ajánljuk