Manszanilyafa

Csak óvatosan velük: az 5 legveszélyesebb növény a világon

Sok szép vagy ártalmatlannak tűnő növényről feltételezhetjük, hogy biztonságosak – pedig többen is halálos mérget termelnek magukban. Ráadásul több Magyarországon is előfordul. Mutatjuk a legveszélyesebb növényeket, amelyekkel érdemes vigyázni a jövőben.

Leander

Shutterstock

A leander (Nerium oleander) nem véletlen szerepel a leghalálosabb növények listáján: a népszerű kerti növénynek minden része mérgező.

A leanderben található két leghalálosabb vegyi anyag az oleandrin és a nerin, amelyek az állatok mellett az embereket is megmérgezhetik. Érdemes kesztyűben hozzáérni, hiszen a bőrrel való érintkezés során irritáció és viszketés jelentkezhet, súlyosabb esetekben bőrzsibbadás érezhető.

Ha a virágot meg is kóstolnánk, akkor szerencsésebb esetben fejfájást, hányást, enyhébb rosszullétet tapasztalnánk, de súlyosabb esetekben keringési összeomlás és szívbénulás is lehet a következmény.

Ugyan a méreg az első 24 órában már végzetes lehet, a túlélés esélye jelentősen megnő, ha az elfogyasztás után néhány óra után is még életben van a bátor kóstoló. Természetesen senki ne próbálja ki: beszédes, hogy a leander mérge annyira káros, hogy a növényt elfogyasztott méhek által készített méz is végzetes lehet az ember számára.

Olvasd el ezt is! Folyamatosan megölöd az összes növényedet? Lehet, te is elköveted ezt a hibát

Nadragulya

Shutterstock

Az itthon is ismert nadragulya (Atropa bella-donna) mérsékelt öv egyik legmérgezőbb növénye. Nagyából 50–100 cm magas, a növény pedig könnyen felismerhető sötétzöld leveléről, harang alakú lila virágjáról és fényes fekete bogyójáról.

Utóbbi ugyan csábítóan néz ki, végzetes lehet: a nadragulya bogyói gyermekeknél már 3-4 db után is halálos lehet, felnőtteknél 10-20 darab kell belőle. A méreg az idegrendszerre hat, tünetei közé tartozik a homályos látás, a fényérzékenység, a zavartság, a pupillatágulás, a fejfájás és a görcsök. Érdekesség, hogy amíg a növény az emberekre halálos fenyegetést jelent, az állatokra ártalmatlan, így ők nyugodtan rágcsálhatnak a vadonban.

Maszlag

Shutterstock

Az amerikai kontinensről származó maszlag ma már szinte mindenhol megtalálható, így Magyarországon is: egyetlen vadon élő – de nem őshonos – faja a csattanó maszlag az országban. A növényt ugyan a népi gyógyászatban is használják, nem árt tudni, hogy halálos méregként is hathat: alkaloidái felelősek a hallucinogén tulajdonságai miatt, ami nagyobb adag mellett halálos is lehet. Emellett virágainak nektárja és szirmai is veszélyesek, amik ugyanúgy toxinokkal fertőzöttek, mint a növény többi része.

Olvasóbokor

Shutterstock

Az olvasóbokor terméseit könnyű felismerni: vörös és fekete magjai teszik ismertté, amelyből egyetlen darab is végzetes lehet felnőttekre és gyermekekre egyaránt.

Az olvasóbokor leginkább a trópusi területeken fordul elő, Indiában és Indonéziában előszeretettel használják fel a magokat ékszerekként is, rózsafüzéreket és imagyöngyöket is készítenek belőlük – a magok egyébként teljesen biztonságosak, mindaddig, amíg nem sérül a külső részük.

Ha a héj felszakad, mérgező abrin szabadul fel, amely ellehetetleníti a sejtek fehérjetermelését, ami halálhoz vezethet. A tünetek közé tartozik a láz, a légzési nehézség, a hányinger és a hasmenés is – nagyobb adagú mérgezésnél pár napon belül halált okoz.

Manszanilyafa

Shutterstock

Manszanilyafa ugyan csak az Egyesült Államokban, a Karib-térségben és a Bahama-szigeteken honos, a világ egyik legveszélyesebb növényének tartják, ami nem véletlen.

A fa minden része mérgező, ráadásul a mérgek összes fajtáját még a mai napig nem sikerült azonosítani. Mivel nem lehet mindenki tisztában a fa veszélyeivel, ezért általában táblákat helyeznek el, hogy figyelmeztessék az embereket.

Shutterstock

Ezt helyesen is teszik, hiszen lényegében a fa közelébe sem szabad állni. Eső esetén, ha a fa alá állunk komoly égési sérüléseket szedhetünk össze. A fa tejszerű nedvet termel, amelyből egy csepp is elég, hogy komoly károkat okozzon az ember bőrén.

A fa termése az almára hasonlít, de nem érdemes beleharapni, mivel rendkívül erős torokfájdalmat okoznak, emellett légzési nehézségek és gyomor-bélrendszeri problémák is jelentkezhetnek. Ha mindez nem lenne elég: a növényt elégetve még meg is vakulhatunk hiszen a füstje is mérgező hatású.

Nem véletlen, hogy bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe a világ legveszélyesebb fájaként.


A figyelmetekbe ajánljuk