Ördögszekér az úton

Ördögszekér az úton Hudson, Colorado államban

Theo Stroomer/Redux/Profimedia-Red Dot

Western helyett valóság: képeken a vadnyugat harca az ördög szekerével

A filmekben ártalmatlan és magányos növényeknek tűnik, amit csupán a szél visz ide-oda, a valóságban azonban sokszor kényes problémákat okoz. Mégis, – ha már eltüntetni nem sikerült –, a lakosság igyekezett a lehető legtöbbet kihozni ebből az évtizedek óta tartó kényszerkapcsolatból. És hogy pontosan ki ő? Az ördögszekér.


Theo Stroomer fotós dokumentarista képanyagában mutatja be az Egyesült Államok egyik legismertebb növényének nem sokat látott arcát; a képeken a vele együtt élő lakosság sokszor bosszús mindennapjai láthatóak, akik valahogy mégis próbálnak kreatívan felülkerekedni az ördög szekere által okozott problémákon.

Az Egyesült Államokban valószínűleg nem örülnek annyira, hogy milliók azonosítják az ország nyugati részét egy tüskés, száraz, bogáncshoz hasonlítható hasztalan növénnyel, ami eredeti formájában csak árt környezetének. Pedig amilyen felesleges, annyira szimbolikus is: szinte minden westernfilmben kötelező kellék, továbbá a száraz, kietlen sivatagi filmhelyszínek ikonikus darabja is.

\u00d6rd\u00f6gszek\u00e9rb\u0151l k\u00e9sz\u00fclt h\u00f3ember az aut\u00f3p\u00e1lya sz\u00e9l\u00e9n

Ördögszekér hóember Albuquerque, Új-Mexikó államban. Albuquerque vízügyi hatósága (AMAFCA) minden évben felállít az autópálya mellé egy ördögszekerekből készült hóembert, hogy emlékeztesse a lakosokat, ők kezelik a város vízkészleteit.

Theo Stroomer/Redux/Profimedia-Red Dot

Egy f\u00e9rfi \u00f6rd\u00f6gszekeret dob

Patrick Pulis, Pueblo West, Colorado állam. Pulis és édesapja egy elhagyatott telket és épületet tisztítanak meg az összegyűlt ördögszekerektől. A terület egykor egy elektromos vállalaté volt, amit most marihuána-ültetvénnyé alakítanak át.

Theo Stroomer/Redux/Profimedia-Red Dot

Szellemnek \u00f6lt\u00f6ztetett \u00f6rd\u00f6kszek\u00e9r

Szellem ördögszekér. Henry Blecha alkotása a 9. Őszi Hailger Ördögszekér Fesztiválon.

Theo Stroomer/Redux/Profimedia-Red Dot

Elhagyatott h\u00e1z \u00f6rd\u00f6kszek\u00e9rrel bor\u00edtva

Egy elhagyatott ház ördökszekérrel borítva.

Theo Stroomer/Redux/Profimedia-Red Dot

Egyébként az amerikaiaknak semmi közük nincs hozzá: először az 1870-es években kelet-európai bevándorlók importálták véletlenül az Egyesült Államokba, és onnantól a széllel szabadjára engedték azt a huszonötezer magot is, ami egyetlen növényből képes kipotyogni – nem csoda, hogy pillanatok alatt ellepték az országot.

Mindezt sokan szimbolikusnak is tartják: akárcsak az ördögszekérnek, úgy a bevándorlóknak is sikerült gyökeret verni az USA-ban egy jobb élet reményében. A növény maga pedig a nyugat-amerikai kultúra ünnepelt része, paradox módon azonban jelentős környezeti veszélyt is jelent, ami nem az ördögszekér számlájára írható elsősorban.

Sokan ördögszekérként ismerhetik, de számos más magyar elnevezése is van: szamártövis, ördögkeringő, ördögnadrág, macskatövis, iringófű és még lehetne sorolni.

Nem csupán filmkellék és a szabadság jelképe, de az egyre erősödő aszályok és az éghajlatváltozás szinonimája is egyben. Az ország nyugati részén egyre hosszabbak és melegebbek a száraz időszakok, ami elszaporodó bozót- és erdőtüzeket is eredményez – részben a rendkívül gyúlékony ördögszekerek miatt is. Az egyre fokozódó vízkészlethiány és elsivatagodás, ami a régióban tapasztalható, mára már eggyé vált az ördögszekér képével is.

\u200bKontroll\u00e1lt \u00f6rd\u00f6gszek\u00e9r \u00e9get\u00e9s

Kontrollált égetés a Chico Basin farmon Colorado Springs, Colorado államban. Az égetés a leghatékonyabb és legtartósabb módja a növény kordában tartására. Nagy mennyiségben összegyűlve viszont rendkívül tűzveszélyessé is vállhatnak.

Theo Stroomer/Redux/Profimedia-Red Dot

Portr\u00e9 h\u00e1rom n\u0151r\u0151l egy farmon.

Balról: Maribeth Gallion, Madeline Jorden, és Julia Corlett a Chico Basin farm megtisztításakor Colorado Springs, Colorado államban.

Theo Stroomer/Redux/Profimedia-Red Dot

\u00d6rd\u00f6gszek\u00e9rb\u0151l k\u00e9sz\u00fclt kar\u00e1csonyfa

Chandler, Arizona államban munkások éppen a város ördögszekér karácsonyfáját állítják. A 60 éve kezdődött tradíció máig nem szakadt meg.

Theo Stroomer/Redux/Profimedia-Red Dot

Friss \u00f6rd\u00f6gszekeret szed egy ember.

Hank Bruce friss ördögszekeret gyűjt Rio Rancho, Új-Mexikó államban. A növény növekedésének első szakaszában friss, zöld színű, emberi fogyasztásra is alkalmas. Később válik barnává, szárad el, majd indul útjára, hogy elszórja magvait.

Theo Stroomer/Redux/Profimedia-Red Dot

Mégis sokaknak a megélhetés egyetlen formáját jelenti. Vannak, akik az irtásában segédkeznek, mások kreatívan próbálják megoldani a kényszerű problémát: tudományban, kereskedelemben, dekorációban és az amerikaiak konyhájában is fontos szerepet tölt be. Mivel a vidéken nemigen terem meg más, ezért amilyen formákban fel lehet dolgozni, azt a helyiek meg is teszik.

Versenyz\u0151 alkot\u00e1s\u00e1val.

Jesse Jenkins feldíszített ördögszekerével a 8. Őszi Hailger Ördögszekér Fesztiválon Haigler, Nebraska államban.

Theo Stroomer/Redux/Profimedia-Red Dot

Arizonai \u00f6rd\u00f6gszek\u00e9rb\u0151l k\u00e9sz\u00fclt t\u00fczel\u0151anyag.

Arizonai ördögszekérből készült tüzelőanyag. Az 1970-es évek végén 1980-as évek elején az Arizoniai Egyetemen feltalált termék sohasem került végül forgalomba. A kifejlesztése során készült közvélemény-kutatás szerint a tesztelők egyharmada rendben találta a tüzeléskor keletkezett szagot, egyharamada irtózott tőle, egyharmada pedig nem észlelt semmit.

Theo Stroomer/Redux/Profimedia-Red Dot

Theo Strommer denveri fotográfus munkáinak középpontjában az amerikai közösségek állnak. Kutatásalapú hosszú távú projektjei a történelem, szubkultúrák és szimbólumok témaköreiből építkeznek.

A fotósorozatának további képeit itt lehet megtekinteni.

A figyelmetekbe ajánljuk