fehér és rózsaszín virágok

A brit növények egy teljes hónappal előbb virágoznak, mint 30 évvel ezelőtt

A brit virágok évszázadok óta óramű pontossággal nyílnak. Néhány hónappal a tavasz beköszöntével, valamikor május vagy június táján az ország színpompába borul, a klímaválság miatt azonban a helyzet örökre megváltozhat.


A kutatók 406 növényfaj 1753 és 2019 közötti első virágzás idejének elemzésekor egyértelmű és aggasztó elmozdulást találtak.

Az Egyesült Királyságban a virágok átlagosan majdnem egy teljes hónappal korábban nyílnak, mint 1986 előtt. 2019-ben az első átlagos virágzás időpontja már április 2-án volt.

Nyilvánvaló, hogy nem minden növény virágzik ugyanabban az időben. A gyógynövények és a fák nyílnak először, valamikor április közepén. Míg a cserjéknek körülbelül egy hónappal tovább tart a kinyílás.

Az egész idővonal azonban az éghajlat változásával előre tolódott. Napjainkban az ember okozta globális felmelegedés gyors és példátlan ütemben halad előre, és ez hatással van a Föld ökoszisztémáinak működésére.

Úgy tűnik, hogy az Egyesült Királyságban a kora tavaszi felmelegedés megváltoztatja a lehulló eső és az olvadó hó mennyiségét, és mindkét tényező fontos a bimbózó virág szempontjából.

Ha a hőmérséklet tovább emelkedik, a szerzők attól tartanak, hogy az első virágzás időpontja tovább tolódik, esetleg márciusban vagy még korábban fog kezdődni. Ez az átmenet azt eredményezheti, hogy egyes növények, köztük a haszonnövények is, túl korán bimbóznak, ami fagykárokat okozhat.

A kutatók attól tartanak, hogy ezek a változások mezőgazdasági veszteségekhez vezetnek, és meghosszabbítják az allergiaszezont, emellett az állatvilágra is rendkívül káros hatással lehet.

Forrás: Science Alert

A figyelmetekbe ajánljuk