alma

Ételek, amik a klímaváltozás miatt hamarosan eltűnhetnek az asztalodról

A klímaváltozás súlyos hatással van a növénytermesztésre, de az állati eredetű termékek sem menekülnek a hőség okozta károktól. A termelők megoldásokon törik a fejüket, ha azonban nem sikerül orvosolni a problémát, számos kedvenc élelmiszerről le kell majd mondanunk.


Ibériai sonka

Shutterstock

Az ibériai disznók Andalúzia napsütötte régiójának tölgyfákkal árnyékolt földjeit járva egyre kevesebb makkot találnak. Ahhoz pedig, hogy kiváló minőségű „pata negra bellota” sonkát tudjanak előállítani a farmerek, az állatoknak legrosszabb esetben is legalább egy hektárnyi makkban gazdag területre van szükségük.

A tavalyi évben tapasztalt extrém szárazság miatt azonban a tölgyfák nem voltak képesek elegendő makkot „növeszteni”. A farmerek ezt úgy próbálták meg orvosolni, hogy a megszokott terület helyett máshol engedték „legelni” a disznókat.

Ez is érdekelhet: A brit növények egy teljes hónappal előbb virágoznak, mint 30 évvel ezelőtt

Savoy sajt

Shutterstock

A franciaországi Savoy régió nemcsak a különleges őshonos szőlőfajtájáról, hanem a sajtjairól is ismert. A szárazság ezeket az évszázados receptúra alapján készülő finomságokat szintén veszélyezteti. Egy francia gazda mintegy 150 tehén közreműködésével állítja elő az olyan népszerű sajtokat, mint a Savoy emmentáli, a tomme vagy a Reblochon. Az eredetvédett sajtok minőségének megőrzéséhez elengedhetetlen, hogy a tehenek elegendő füvet tudjanak fogyasztani.

Mivel a szárazság megtépázta a tehenek számára nélkülözhetetlen füves területeket, a francia sajtbiznisz is ingatag lábakon áll.

A fű növekedését rendkívül veszélyezteti a magas hőmérséklet. 30 fok felett a fű egyszerűen nem képes tovább fejlődni. Emellett a teheneknek sem tesz jót a meleg: 25 Celsius fokig még jól elvannak az állatok, de az ennél magasabb hőmérséklet már jelentősen stresszeli őket

nyilatkozta a termelő az Euronewsnak.

Olvasd el ezt is! Felére csökkentettük a méhek élettartamát, és ez nagy gond

Camargue rizs

Camargue rizs

Shutterstock

Franciaország déli részén, Camargue régióban pont az ellenkező problémával küzdenek. Itt ugyanis túl sok tengervíz éri a termőterületet. Ezen a területen állítják elő az apró szemű, barnás-vöröses és meglehetősen ragacsos camargue-i vörös rizst.

A Földközi-tenger szintjének klímaváltozás miatti emelkedése nyomán a sós tengervíz nemsokára teljesen felszámolhatja a rizstermesztéshez ideális környezetet.

A tengervíz literenként mintegy 37 gramm sót tartalmaz, a rizsre pedig már literenként 2 grammnyi só is kedvezőtlen hatással van

– mondta Bertrand Mazel rizstermesztő és a camargue-i rizstermesztők szövetségének elnöke.

A figyelmetekbe ajánljuk