A Bace által piacra dobott Rotofarm
Rotofarm

Nulla gravitáción végzett kutatásnak köszönhetjük a növénytermesztés jövőjét

Mióta a koronavírus-járvány miatt gyakorlatilag az egész világ karantén alá került, a közösségi oldalakat böngészve, egyre több házipraktikákat felsoroló tartalommal találkozhatunk. A legtöbben konyhai ismereteiket próbálják bővíteni, de akadnak olyanok is, akik barkácsolással ütik el az időt, vagy esetleg négy fal közt termesztik saját fűszernövénykertjüket.


Utóbbi sikeréhez nyújt óriási segítséget az ausztrál Bace által piacra dobott Rotofarm, amely egy dekorbarát formában kialakított beltéri kertészeti rendszer – tudhatjuk meg a Design Milk beszámolójából.

A Rotofarm fejlesztői a hiproponika elvére alapozva hozták létre a 360 fokos, forgó, LED-es világítórendszerrel felszerelt beltéri „fűszernövénykertet", ami a növénytermesztés azon módja, mely nem talaj közvetítésével, hanem tápfolyadék használatával működik. Az eszköz működése során gyakorlatilag felismeri a növények igényeit, és azoknak megfelelően látja el őket folyadékkal, illetve fénnyel.

A rendszert a NASA által, nulla gravitációs körülmények között végzett, növénynövekedéssel kapcsolatos kutatások alapján fejlesztették ki. Ennek eredményeként, a 46 percenként megforduló eszköz közepén egy Napot szimuláló, LED-es fényforrás található. A forgási mozgás pedig nemcsak egyenletesen elosztott fényt szolgáltat, de a növekedés javításának érdekében, kiküszöböli az ezt korlátozó gravitációs erőt is.

A NASA inspirálta a futurisztikus fűszernövény-termesztő szerkezetet

A Rotofarm összesen 20 tárolónyílással rendelkezik. A rendszer egyetlen hibája talán, hogy egyelőre kizárólag csak a Bace által kifejlesztett vetőmagokkal működik. Ezek mindegyike viszont 100% -ban biológiailag lebontható kókuszrostból áll. Lebomlásuk során optimális táptalajt biztosítanak a magoknak ahhoz, hogy otthonunkban megtermesztett fűszernövényeink betakarításra alkalmasak legyenek.


A figyelmetekbe ajánljuk