Laza karácsonyi asztalon
Fotó: Shutterstock

A tökéletes lazac elkészítéséhez mindössze pár tanácsot érdemes betartani

5 tipp, hogy a karácsonyi asztalra készülő lazac tökéletesen sikerüljön

A karácsonyi vacsora sokaknak a halászlevet, a töltött káposztát és a bejglit jelenti, de ha idén valami igazán különleges fogással szeretnénk elkápráztatni a vendégeket, a lazac remek választás lehet. A sokoldalú, ízletes halféle egészséges és látványos fogás lehet az ünnepi asztalon, amely garantáltan lenyűgöz majd mindenkit. Most összegyűjtöttük a legjobb tippeket és trükköket, hogy a karácsonyi lazac ne csak egyszerűen finom, hanem egyenesen mennyei legyen!


​​A tökéletes alapanyag kiválasztása

Szerencsére ma már a legtöbb nagy áruházlánc polcain találkozhatunk különféle halkínálattal, így lazaccal is, azonban egyáltalán nem mindegy, hogy hogy választjuk ki a tökéletes alapanyagot a karácsonyi vacsorához. A Tasting Table szerint a legjobb az, ha minden érzékszervünket bevetjük, hogy megtaláljuk a legjobb lazacot.

Még több ünnepi recept! Egészséges, finom és karácsonykor a család kedvence lehet: így készül marinált lime-os lazac!

A portál szerint érdemes különösen nagy figyelmet fektetni az olyan apró hibákra, mint az elszíneződések vagy a húson lévő sérülések – ezek gyakran arra utalhatnak, hogy a lazac már nem friss vagy nem megfelelően kezelték.

Lazac

Az alapanyag kiválasztása az egyik legfontosabb része a tökéletes lazac elkészítésének

Fotó: Shutterstock

Amikor a tökéletes alapanyagot keressük,

figyeljünk rá, hogy a hal húsa és bőre legyen nedves tapintású, és semmiképpen se legyen rajta nyálkás, tejszerű bevonat – ez ugyanis egyértelmű jele annak, hogy a hal romlott.

Válasszunk nyugodtan fagyasztott verziót

Annak ellenére, hogy sok helyen elérhető a friss lazac, a fagyasztott verzióval még mindig több üzletben találkozhatunk – és ezzel semmi gond nincs! A portál szerint tévhit, hogy a fagyasztott hal kevésbé egészséges és végeredményében kevésbé ínycsiklandó, mint a frissen vásárolt lazac.

Először is: ha fagyasztott terméket vásárolunk, biztosak lehetünk benne, hogy minden kórokozótól mentes, míg a friss állatban ritkán ugyan, de nagyobb eséllyel fordulnak elő paraziták. Ezen felül a fagyasztott verzió jellemzően olcsóbb, tápértékében viszont nem különbözik a friss haltól.

Főzés előtt áztassuk tejbe a halat

Sokan azon egyszerű oknál fogva nem fogyasztanak különböző vízi élőlényeket, mert nem bírják elviselni az úgynevezett „halszagot”. Először is, fontos megjegyezni, hogy a teljesen friss halak semmiféle kellemetlen illattal nem rendelkeznek, ha mégis, az a trimetilamin nevű vegyületnek köszönhető. Ezt könnyedén orvosolhatjuk azzal, hogy a lazacot az elkészítés előtt tejbe áztatjuk.

Ezt is olvasd el! Julia Child karácsonyi narancsos kacsájával az egész családot leveheted a lábáról – recept!

A tejben lévő enzimek ezen felül segítenek lebontani a káros anyagokat és szennyeződéseket, amik a hal felületén megtapadhatnak. A Tasting Table szerint

mindössze húsz percnyi áztatás tökéletesen elég, mielőtt nekifognánk a lazac elkészítésének.

Közvetlenül a főzés előtt fűszerezzünk

A legtöbb hús esetében igaz az, hogy érdemes minél előbb sózni, borsozni őket, mivel így több ideje van a fűszereknek kifejteni a hatásukat. Ennek ellenére, a lazac esetében ez nem így van.

Lazac

A lazacot csak közvetlenül az elkészítése előtt fűszerezzük

Fotó: Shutterstock

A halhús szerkezete ugyanis sokkal lazább és érzékenyebb, így a fűszerek sokkal intenzívebben jelentkeznek, ráadásul,

ha túl sokáig hagyjuk besózva a lazacot az megpuhulhat és elveszítheti természetes textúráját.

Ez alól az egyedüli kivételt a lazac bőre jelent: ha kizárólag a bőrös oldalt sózzuk meg előre, az segít eltávolítani a nedvességet, ezáltal a sütés során ropogósabb textúrát érhetünk el.

​Sütés közben ne fedjük le a halat

Ha úgy döntünk, hogy nem serpenyőben, hanem sütőben készítjük el a karácsonyi vacsorát, semmiképpen ne használjunk fedőt! Ezzel ugyanis sokkal inkább megpároljuk a halat, aminek a vége egy túlságosan vizes, valódi textúra nélküli étel lesz.

Ez is érdekelhet! Ünnepi sütikalauz: 4 különleges téli desszert Európából

A lazac gazdag zsírtartalma és nedvessége biztosítja, hogy a sütés során is szaftos maradjon, ráadásul fedő nélkül a hal felszíne kissé meg is pirul, ami csak még finomabbá teszi a végeredményt. Azok, akik tartanak attól, hogy az étel kiszárad, használjanak nyugodtan citromkarikákat, vajat vagy egy kis olívaolajat a sütés során.


A figyelmetekbe ajánljuk