A karácsonyi vacsora sokaknak a halászlevet, a töltött káposztát és a bejglit jelenti, de ha idén valami igazán különleges fogással szeretnénk elkápráztatni a vendégeket, a lazac remek választás lehet. A sokoldalú, ízletes halféle egészséges és látványos fogás lehet az ünnepi asztalon, amely garantáltan lenyűgöz majd mindenkit. Most összegyűjtöttük a legjobb tippeket és trükköket, hogy a karácsonyi lazac ne csak egyszerűen finom, hanem egyenesen mennyei legyen!
A tökéletes alapanyag kiválasztása
Szerencsére ma már a legtöbb nagy áruházlánc polcain találkozhatunk különféle halkínálattal, így lazaccal is, azonban egyáltalán nem mindegy, hogy hogy választjuk ki a tökéletes alapanyagot a karácsonyi vacsorához. A Tasting Table szerint a legjobb az, ha minden érzékszervünket bevetjük, hogy megtaláljuk a legjobb lazacot.
Még több ünnepi recept! Egészséges, finom és karácsonykor a család kedvence lehet: így készül marinált lime-os lazac!
A portál szerint érdemes különösen nagy figyelmet fektetni az olyan apró hibákra, mint az elszíneződések vagy a húson lévő sérülések – ezek gyakran arra utalhatnak, hogy a lazac már nem friss vagy nem megfelelően kezelték.
Az alapanyag kiválasztása az egyik legfontosabb része a tökéletes lazac elkészítésének
Fotó: Shutterstock
Amikor a tökéletes alapanyagot keressük,
figyeljünk rá, hogy a hal húsa és bőre legyen nedves tapintású, és semmiképpen se legyen rajta nyálkás, tejszerű bevonat – ez ugyanis egyértelmű jele annak, hogy a hal romlott.
Válasszunk nyugodtan fagyasztott verziót
Annak ellenére, hogy sok helyen elérhető a friss lazac, a fagyasztott verzióval még mindig több üzletben találkozhatunk – és ezzel semmi gond nincs! A portál szerint tévhit, hogy a fagyasztott hal kevésbé egészséges és végeredményében kevésbé ínycsiklandó, mint a frissen vásárolt lazac.
Először is: ha fagyasztott terméket vásárolunk, biztosak lehetünk benne, hogy minden kórokozótól mentes, míg a friss állatban ritkán ugyan, de nagyobb eséllyel fordulnak elő paraziták. Ezen felül a fagyasztott verzió jellemzően olcsóbb, tápértékében viszont nem különbözik a friss haltól.
Főzés előtt áztassuk tejbe a halat
Sokan azon egyszerű oknál fogva nem fogyasztanak különböző vízi élőlényeket, mert nem bírják elviselni az úgynevezett „halszagot”. Először is, fontos megjegyezni, hogy a teljesen friss halak semmiféle kellemetlen illattal nem rendelkeznek, ha mégis, az a trimetilamin nevű vegyületnek köszönhető. Ezt könnyedén orvosolhatjuk azzal, hogy a lazacot az elkészítés előtt tejbe áztatjuk.
Ezt is olvasd el! Julia Child karácsonyi narancsos kacsájával az egész családot leveheted a lábáról – recept!
A tejben lévő enzimek ezen felül segítenek lebontani a káros anyagokat és szennyeződéseket, amik a hal felületén megtapadhatnak. A Tasting Table szerint
mindössze húsz percnyi áztatás tökéletesen elég, mielőtt nekifognánk a lazac elkészítésének.
Közvetlenül a főzés előtt fűszerezzünk
A legtöbb hús esetében igaz az, hogy érdemes minél előbb sózni, borsozni őket, mivel így több ideje van a fűszereknek kifejteni a hatásukat. Ennek ellenére, a lazac esetében ez nem így van.
A lazacot csak közvetlenül az elkészítése előtt fűszerezzük
Fotó: Shutterstock
A halhús szerkezete ugyanis sokkal lazább és érzékenyebb, így a fűszerek sokkal intenzívebben jelentkeznek, ráadásul,
ha túl sokáig hagyjuk besózva a lazacot az megpuhulhat és elveszítheti természetes textúráját.
Ez alól az egyedüli kivételt a lazac bőre jelent: ha kizárólag a bőrös oldalt sózzuk meg előre, az segít eltávolítani a nedvességet, ezáltal a sütés során ropogósabb textúrát érhetünk el.
Sütés közben ne fedjük le a halat
Ha úgy döntünk, hogy nem serpenyőben, hanem sütőben készítjük el a karácsonyi vacsorát, semmiképpen ne használjunk fedőt! Ezzel ugyanis sokkal inkább megpároljuk a halat, aminek a vége egy túlságosan vizes, valódi textúra nélküli étel lesz.
Ez is érdekelhet! Ünnepi sütikalauz: 4 különleges téli desszert Európából
A lazac gazdag zsírtartalma és nedvessége biztosítja, hogy a sütés során is szaftos maradjon, ráadásul fedő nélkül a hal felszíne kissé meg is pirul, ami csak még finomabbá teszi a végeredményt. Azok, akik tartanak attól, hogy az étel kiszárad, használjanak nyugodtan citromkarikákat, vajat vagy egy kis olívaolajat a sütés során.