lazac
Fotó: Shutterstock

Isteni vacsora villámgyorsan? A citromos-vajas lazacnál nincs jobb választás!

Akár hétköznap, de egy lustálkodós hétvégén is kiváló választás lehet a citromos-vajas lazac, amelynek elkészítéséhez mindössze 6 hozzávalóra lesz szükségünk.

A The Kitchn receptjének köszönhetően gyorsan omlós, puha és rendkívül ízletes lazacot készíthetünk a hét bármelyik napján, hiszen nem igényel sem konyhai ismereteket, sem pedig bonyolult előkészületet. Tálaljuk egy szimpla salátával, vagy ízlés szerint bármilyen körettel, az ízélmény ugyanis mindenhogy fantasztikus lesz.

Hozzávalók:

  • 2 gerezd fokhagyma;
  • 1 közepes citrom;
  • 56 gramm sótlan vaj;
  • 170-200 gramm lazacfilé
  • 60 ml alaplé
  • Só, bors
  • (ízlés szerint petrezselyem/kakukkfű a tálaláshoz)

Így készítsük el:

Lazac

Fotó: Shutterstock

Először nyomjuk össze a fokhagymát, tegyük félre, majd facsarjuk ki a citrom levét. Vegyük elő a vajat és vágjuk fel négy kockára. A lazacfiléket egy papírtörlő segítségével törölgessünk meg, majd sózzuk, borsozzuk. Egy serpenyőbe öntsünk egy evőkanál olajat, majd miután felhevül, tegyük bele a lazacot úgy, hogy a bőrös rész legyen felül. Nyomjuk le óvatos mozdulattal egy nagyobb spatula segítségével, hogy a közepe is átsüljön. Süssük nagyjából 5 percig, majd fordítsuk át a másik oldalára és ismételjük meg a folyamatot. Végül tegyük át egy tányérra pihenni.

Dobjuk bele a vajat a serpenyőbe, miután elolvadt, tegyük bele a fokhagymát, majd öntsük nyakon a citromlével. Sózzuk és öntsük bele az alaplevet, majd kevergessük, míg egyneművé válnak az összetevők. Ha ez megtörtént, helyezzük vissza a lazacot a serpenyőbe, a bőrös részével lefelé. Süssük 2-4 percig a filét, közben locsolgassuk a szósszal.

Végül nincs más dolgunk, mint megkóstolni az ételt, melyet ízlés szerint még sózhatunk és borsozhatunk. Szórjunk a tetejére egy kevés petrezselymet vagy kakukkfüvet, majd tálalhatjuk is.


A figyelmetekbe ajánljuk