A The Kitchn receptjének köszönhetően gyorsan omlós, puha és rendkívül ízletes lazacot készíthetünk a hét bármelyik napján, hiszen nem igényel sem konyhai ismereteket, sem pedig bonyolult előkészületet. Tálaljuk egy szimpla salátával, vagy ízlés szerint bármilyen körettel, az ízélmény ugyanis mindenhogy fantasztikus lesz.
Ez is érdekelhet! Peszketáriánus étrend: tényleg etikusabb, mint a húsevés?
Hozzávalók:
- 2 gerezd fokhagyma;
- 1 közepes citrom;
- 56 gramm sótlan vaj;
- 170-200 gramm lazacfilé
- 60 ml alaplé
- Só, bors
- (ízlés szerint petrezselyem/kakukkfű a tálaláshoz)
Így készítsük el:
Fotó: Shutterstock
Először nyomjuk össze a fokhagymát, tegyük félre, majd facsarjuk ki a citrom levét. Vegyük elő a vajat és vágjuk fel négy kockára. A lazacfiléket egy papírtörlő segítségével törölgessünk meg, majd sózzuk, borsozzuk. Egy serpenyőbe öntsünk egy evőkanál olajat, majd miután felhevül, tegyük bele a lazacot úgy, hogy a bőrös rész legyen felül. Nyomjuk le óvatos mozdulattal egy nagyobb spatula segítségével, hogy a közepe is átsüljön. Süssük nagyjából 5 percig, majd fordítsuk át a másik oldalára és ismételjük meg a folyamatot. Végül tegyük át egy tányérra pihenni.
Még több recept! Ezzel a trükkel tényleg ropogós lesz a sült édesburgonya
Dobjuk bele a vajat a serpenyőbe, miután elolvadt, tegyük bele a fokhagymát, majd öntsük nyakon a citromlével. Sózzuk és öntsük bele az alaplevet, majd kevergessük, míg egyneművé válnak az összetevők. Ha ez megtörtént, helyezzük vissza a lazacot a serpenyőbe, a bőrös részével lefelé. Süssük 2-4 percig a filét, közben locsolgassuk a szósszal.
Végül nincs más dolgunk, mint megkóstolni az ételt, melyet ízlés szerint még sózhatunk és borsozhatunk. Szórjunk a tetejére egy kevés petrezselymet vagy kakukkfüvet, majd tálalhatjuk is.