A rizsecet és a méz kombinációja feldobja a lazac kissé egysíkú ízét, a ropogós, pácban áztatott uborka pedig fantasztikus kísérője lesz a halételnek. Ha nem szeretnénk túl sokáig pepecselni a konyhában, ez a fogás tökéletes lesz – akár karácsonyra is.
A lazacban az a jó, hogy akár melegen, akár hidegen is fogyaszthatjuk, az alábbi receptet használva ráadásul akár négy napig is eláll a hűtőben. Ha pedig nem szeretjük az uborkát, vagy pluszban kiegészítenénk még valamilyen körettel, próbáljuk ki a mézben sült sárgarépát, amelynek elkészítéséről korábban ebben a cikkben írtunk.
Hozzávalók:
- 1 evőkanál rizsecet;
- 1 lime héja és leve;
- 1 evőkanál méz;
- fél teáskanál tengeri só;
- 1 gerezd fokhagyma, apróra vágva;
- Egy csipetnyi darált gyömbér;
- 2 evőkanál olívaolaj;
- 2 db lazacfilé;
- 1 db uborka;
- 1 evőkanál apróra vágott friss koriander.
Még több finomság! Ünnepi sütikalauz: 4 különleges téli desszert Európából
Így készítsük el:
Fotó: Shutterstock
- Első lépésként melegítsük elő a sütőt 190 fokra, majd béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.
- A pác elkészítéséhez egy közepes méretű tálban keverjük össze a rizsecetet, a lime reszelt héját és levét, a mézet, a sót, a fokhagymát, a gyömbért, majd öntsük hozzá az olívaolajat.
- Helyezzük a lazacot az előkészített tepsibe. Öntsünk rá 2 evőkanálnyit a pácból és sózzuk. Hagyjuk pihenni nagyjából 10 percig.
- Vágjuk kockákra az uborkát, és forgassuk bele a maradék pácba. Adjuk hozzá az apróra vágott, friss koriandert is, majd tegyük félre.
- Ha letelt a 10 perc, süssük sütőben a lazacot 8-10 percig, amíg kellően átsül.
- Tálaláshoz adjuk hozzá az uborkát és ízlés szerint szórjuk meg friss korianderrel.
(Forrás: The Dail Meal)