lazac
Fotó: Shutterstock

Egészséges, finom és karácsonykor a család kedvence lehet: így készül marinált lime-os lazac!

A rizsecet és a méz kombinációja feldobja a lazac kissé egysíkú ízét, a ropogós, pácban áztatott uborka pedig fantasztikus kísérője lesz a halételnek. Ha nem szeretnénk túl sokáig pepecselni a konyhában, ez a fogás tökéletes lesz – akár karácsonyra is.


A lazacban az a jó, hogy akár melegen, akár hidegen is fogyaszthatjuk, az alábbi receptet használva ráadásul akár négy napig is eláll a hűtőben. Ha pedig nem szeretjük az uborkát, vagy pluszban kiegészítenénk még valamilyen körettel, próbáljuk ki a mézben sült sárgarépát, amelynek elkészítéséről korábban ebben a cikkben írtunk.

Hozzávalók:

  • 1 evőkanál rizsecet;
  • 1 lime héja és leve;
  • 1 evőkanál méz;
  • fél teáskanál tengeri só;
  • 1 gerezd fokhagyma, apróra vágva;
  • Egy csipetnyi darált gyömbér;
  • 2 evőkanál olívaolaj;
  • 2 db lazacfilé;
  • 1 db uborka;
  • 1 evőkanál apróra vágott friss koriander.

Így készítsük el:

lime-os lazac

Fotó: Shutterstock

  • Első lépésként melegítsük elő a sütőt 190 fokra, majd béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.
  • A pác elkészítéséhez egy közepes méretű tálban keverjük össze a rizsecetet, a lime reszelt héját és levét, a mézet, a sót, a fokhagymát, a gyömbért, majd öntsük hozzá az olívaolajat.
  • Helyezzük a lazacot az előkészített tepsibe. Öntsünk rá 2 evőkanálnyit a pácból és sózzuk. Hagyjuk pihenni nagyjából 10 percig.
  • Vágjuk kockákra az uborkát, és forgassuk bele a maradék pácba. Adjuk hozzá az apróra vágott, friss koriandert is, majd tegyük félre.
  • Ha letelt a 10 perc, süssük sütőben a lazacot 8-10 percig, amíg kellően átsül.
  • Tálaláshoz adjuk hozzá az uborkát és ízlés szerint szórjuk meg friss korianderrel.
(Forrás: The Dail Meal)

A figyelmetekbe ajánljuk