Buggyantott tojás

Illusztráció

A zseniális fóliás trükk, amivel tökéletes buggyantott tojást készíthetsz

A tojás egy igazán sokoldalú alapanyag – rengetegféleképpen elkészíthető és nemcsak finom, hanem remek fehérjeforrás is. Bár vannak egyszerűbb főzési módszerek, mint a buggyantás, mégis van valami különleges abban a folyós sárgájában, ami miatt újra és újra visszatérünk hozzá. Szerencsére van egy elterjedt trükk, amivel megakadályozhatjuk, hogy a buggyantott tojás főzés közben szétessen – és ehhez mindössze egy kis frissentartó fóliára van szükség.


Hogyan is néz ki pontosan a trükk?

A módszer nagyon egyszerű: fogjunk egy kis tálkát, és lazán béleljük ki hőálló folpackkal (fontos, hogy hőálló legyen, nehogy megolvadjon). Kenjük ki egy kevés olajjal a fólia belsejét, majd üssünk bele egy tojást. Ezután fogjuk össze a fólia széleit, és kössük meg, hogy kis batyut kapjunk – ezt a batyut óvatosan tegyük forró (de nem lobogó) vízbe, és főzzük a kívánt állagig. Végül csak vágjuk le a fóliát, és már tálalhatjuk is.

A Food Republic írása szerint fontos arra figyelni, hogy a víz ne legyen túl sekély, se túl forró, mert az tönkreteheti a tojást. A batyut is óvatosan kell kezelni, mert a tojás még így is megsérülhet, és a fólia forró lesz.

Ezt is olvasd el! 5 furcsa reggeli a világ minden tájáról, amitől garantáltan felszalad a szemöldököd

A fóliás módszer nemcsak a szép, szabályos buggyantott tojásformát segít elérni, hanem extra ízesítést is lehetővé tesz: a tojás remek alap, de sokkal finomabb, ha van benne egy kis plusz íz. Ennek a trükknek köszönhetően még főzés előtt fűszerezhetjük a tojást – akár egy kis sóval, borssal, vagy aromás hozzávalókkal, mint például fokhagymával –; csak arra ügyeljünk, hogy ne tegyünk túl sokat ezekből, különben a tojás nem fog rendesen megfőni.

Mivel ezzel a módszerrel nem kell amiatt aggódnunk, hogy az ételünk szétesik, több figyelmet szentelhetünk a reggeli többi részének – például készíthetünk egy szuper szendvicset, vagy kreatívabb irányba is elindulhatunk.

​Ki mondta, hogy a tojásnak mindig sósnak kell lennie?

Akár édes verzióban is elkészíthetjük, például összedobhatunk egy poché tojást juharszirupban. Ez kicsit több figyelmet igényel a fóliázásnál – például érdemes a fólia belsejét is a sziruppal kikenni –, de így a tojás enyhén édes ízt kap, ami teljesen új szintre emeli a klasszikus ételt. Ha pedig még egy kis csavart vinnénk bele, szórjunk rá bátran chilipelyhet – így egy édes-csípős kombinációt kapunk, ami garantáltan felébreszt reggelente.

Ahogy arról korábban írtunk, a legnagyszerűbb alapanyagok általában azok, melyek minden háztartásban megtalálhatók, és mégis ezerféle étel készíthető belőlük. Erre a legjobb példa a tojás, amiből még a kevésbé képzett hobbiszakácsok is pillanatok alatt mennyei falatokat készítenek. Ha új megközelítésben próbálnád ki, nézd meg ezt az amerikai verziót is, amiről itt olvashatsz bővebben.

A figyelmetekbe ajánljuk