Reggeli
Fotó: Shutterstock

A reggeli szinte a világ összes országában a legfontosabb étkezésnek számít

5 furcsa reggeli a világ minden tájáról, amitől garantáltan felszalad a szemöldököd

Kontinentális vagy angol reggeli, rántotta vagy omlett, esetleg csak egy jó erős fekete – a nap első étkezése minden kultúrában nagy jelentőséggel bír, ám akadnak olyan országok, ahol a reggeli köszönőviszonyban sincs azzal, amit mi Európában megszokhattunk.


​Chawanmushi – Japán

\u200bChawanmushi

A chawanmushi valójában egy mustáros, tojáskrémes pudinghoz hasonlító massza, melyet kis csészékben tálalnak.

Fotó: Shutterstock

A chawanmushi egy igazán különleges japán fogás, melyet főleg reggeliként fogyasztanak. Az országban a nap első étkezésének különösen nagy jelentősége van, Japánban ugyanis minden nap egy új kezdetet jelent, így egyáltalán nem mindegy, hogy milyen fogással indítják el azt.

Ezt is olvasd el! Egyre népszerűbb az indiai sült vaj, a ghi – recept!

A feltétek között szerepelhet többek közt csirke, rák, shiitake gomba vagy gőzölt halpogácsa, majd ezekre kerül rá a szójaszósz, a felvert tojás és egy kis só. Az ételt ezután gőzölik, hogy összeérjenek az ízek. A chawanmushi melegen vagy hűtve is fogyasztható, de első alkalommal érdemes a forró verziót választani.

Congee – Kína

Congee

A rizskására jellemzően húsos feltét kerül, de van, ahol csak tofuval turbózzák fel az ételt

Fotó: Shutterstock

A congee meglepően tartalmas és gazdag, így Európában inkább számítana főételnek, de az ázsiai országok nagy részében reggeliként fogyasztják. A hosszú ideig főzött rizskását általában alaplében készítik el, egészen addig, amíg a rizs puha, már-már ragadós nem lesz.

Ezután jöhetnek a feltétek, melyek között a legnépszerűbb a csirke, de van, ahol fermentált tofuval és párolt zöldségekkel kínálják a reggelit.

Az About Time Magazine szerint ugyan a congee-t Délkelet-Ázsia legtöbb országában megtaláljuk, ha az eredeti verziót szeretnénk kipróbálni, mindenképp Kínába kell érte utaznunk.

Radhaballavi – Nyugat-Bengál

India Nyugat-Bengál tartományában találjuk a világ egyik legizgalmasabb és legkülönlegesebb reggelijét, a radhaballavit, ami egy töltött puri, vagyis egy kenyérhez nagyon hasonlító tészta. Ez a ropogós, vékonyra sült bengáli lepény rendkívül munkaigényes, de a mishti, vagyis az erjesztett édes joghurt kíséretében minden fáradozást megér.

Szerencsére Nyugat-Bengálban járva szinte minden étteremben találkozhatunk a finomsággal, melyet a helyiek egyébként nemcsak reggelire, de különleges alkalmakra is előszeretettel készítenek.

A radhaballavi alapját a liszt és a ghi, vagyis a tisztított, sült vaj adja, amit gyakran különféle fűszerekkel, chilivel és lencsével töltenek meg.

Bárányhúsos gombóc – Mongólia

B\u00e1r\u00e1nyh\u00fasos gomb\u00f3c

Mongóliában a reggeli az egyik leginkább laktató étkezés

Fotó: Shutterstock

Mongóliában a reggeli legfontosabb összetevője a hús. Az országban nem fogyasztanak cukros, édes gabonapelyheket, a hangsúly a szénhidráton és a fehérjén van. A bárányhússal töltött gombócok a napi étkezés központjában állnak: főzve vagy párolva készítik őket, lehetőség szerint úgy, hogy a nap további részében már csak kisebb étkezésekre legyen szükség.

Érdekesség, hogy

a helyiek kézzel eszik a különleges fogást, így, ha nem szeretnénk megsérteni a mongolokat, semmiképp ne kezdjük késsel-villával fogyasztani a húsos gombócokat.

Ez is érdekelhet! 4 ok, hogy miért fogyasszunk minden nap gyömbért

Brunost sajt – Norvégia

Brunost sajt

A sajt a tej karamellizálódása miatt barna és édes lesz

Fotó: Shutterstock

Annak ellenére, hogy eddig csak Európán kívüli fogásokat mutattunk be, a kontinensen belül is akadnak olyan nemzetek, akiknek a reggelizési szokásaik jelentősen eltérnek a miénktől. Ilyen például Norvégia, ahol a nap első étkezésének kihagyhatatlan eleme az úgynevezett brunost, másnéven barnasajt.

A tejtermék érdekessége, hogy egyáltalán nem sós, sőt kifejezetten édes, így nem csoda, hogy a norvégok gyakorlatilag lekvárként használják a reggeli során. A sajt készítésekor a tejet alacsony hőmérsékleten, nagyon lassan főzik, ezután pedig hagyják besűrűsödni.

A folyamat során a tejben lévő cukor karamellizálódik, ami egyszerre garantálja az étel különleges színét és ízét.

A figyelmetekbe ajánljuk