kondzsi
Fotó: Shutterstock

Így készül a congee, a kínai konyha leglaktatóbb reggelije – recept!

Ha egyszerre vagy oda a zabkásáért, a tejberizsért, valamint a sós reggelikért, a congee-t (ejtsd: kondzsi) egyenesen neked találták ki. Ennek a fogásnak a népszerűsége a variálhatóságában rejlik: a hozzávalókat ugyanis ízlésünk és kedvünk szerint cserélgethetjük.


A congee a kínai konyha egyik alapétele, amely leginkább egy rizskására emlékeztet. Állaga a kása és a magyar tejberizs között helyezkedik el, azonban nem édesen készül. Leggyakrabban reggelire fogyasztják Kínában, és tej helyett különféle párolt vagy pirított zöldségekkel, illetve néha főtt tojással is tálalják.

A congee nemcsak ízletes és tápláló, de jótékony hatást gyakorol a gyomorra és a lépre is. A hosszú főzési időnek köszönhetően a rizs rendkívül könnyen emészthető lesz, így gyorsan felszívódik, megkíméli az emésztőrendszert, illetve segíti a tápanyagok hatékonyabb hasznosulását.

Ezek miatt kiváló választás az étel krónikus betegek és kismamák számára is.

Ezt is olvasd el! Három diétás reggeli, ami egész délelőttre felpörget

Hozzávalók

  • kb. 1,5 l csirke- vagy zöldségalaplé,
  • 200 g hosszú szemű fehér rizs, leöblítve,
  • 1/2 teáskanál só,
  • gyömbér meghámozva és vékonyra szeletelve, ízlés szerint,
  • szeletelt újhagyma a díszítéshez,
  • szezámmagolaj vagy szójaszósz a tálaláshoz (nem kötelező).

Elkészítése

kondzsi

Illusztráció

Fotó: Shutterstock

Elsőként tegyük bele egy nagy fazékba az alaplevet, a rizst, a sót és a gyömbért. Forraljuk fel ezt a keveréket, majd csökkentsük a hőfokot alacsonyra.

Ez is érdekelhet! Így készül a frittata, a mennyei olasz reggeli

Időnként keverjük meg, hogy a rizs ne csomósodjon össze, vagy ne ragadjon le az edény aljára. Pároljuk ezen az alacsony hőfokon körülbelül 1 órán át, vagy amíg be nem sűrűsödik és krémes nem lesz. Ízlés szerint sózzuk.

Laktató reggelinket érdemes forrón – újhagymával, szezámmagolajjal vagy szójaszósszal tálalva – elfogyasztani.

Ha azonban marad a rizskásából, az sem baj, hiszen hűtőben tárolva, napokkal később felmelegítve is finom marad.

Forrás: Food and Wine

A figyelmetekbe ajánljuk