tojásrántotta
Fotó: Shutterstock

Egyetlen csepp is elég ebből a hozzávalóból, hogy felturbózzuk tojásrántottánkat

Tojásrántotta sokunk egyik kedvenc reggelije, amit tulajdonképpen akármivel feldobhatunk. Piríthatunk hozzá zöldségeket, tehetünk bele húskészítményeket, sajtot, esetleg kultúrnövényeket. Mégis, az egyik legizgalmasabb kiegészítő hozzávalót alig használjuk, pedig az szinte minden konyhában megtalálható. Hogy mi az? Az ecet!


Ki krémesebben, ki pedig szárazabban szereti a rántottát, ahhoz azonban, hogy a tojás konzisztenciája legalább részben megmaradjon, használnunk kell valamilyen állati eredetű zsiradékot. Ez lehet vaj, esetleg tejszín. Ha elkészült az étel, adjunk hozzá egy nagyon kevés ecetet, ez a megfelelő savasságot fogja beállítani.

Ez is érdekelhet: Egy apró hozzávaló a tökéletes rántotta titka – próbáld ki te is!

Ne vigyük azonban túlzásba, hiszen az egyensúly a kulcs, ezért kezdjük csak kis mennyiségű sherryecettel. Ez a spanyol, nevétől eltérően szőlőből készülő vegyület egyre népszerűbb: az Inseder cikke szerint ennek az ecetfajtának annyira különleges az íze, hogy az mindenképp pozitív hatással lesz tojásrántottánkra.

Használhatunk másfajta ecetet is a rántottához?

Igen. A szőlőből készült ecetek passzolnak a legjobban a tojáshoz, de emellett az almaecet vagy a vörösborecet is jól működhet.

Az ecetet nyugodtan használjuk ízlés szerint, arra viszony figyeljünk, hogy bizonyos mennyiség felett az étel íze kellemetlen, csípős lesz.

Ecetfajt\u00e1k

Különböző ecetfajták

Fotó: Getty Images

Az ecetet más tojáskészítési módoknál is gyakran használják, tehát nem olyan szokatlan hozzávaló, mint amilyennek elsőre hangzik. Már olvashattunk róla, hogy néhány csepp ecet hozzáadása a forrásban lévő vízhez segít jobban elkészíteni a keményre főtt vagy buggyantott tojást.

Ez azért van, mert ez a folyadék segít feltörni a héjat, így a keményre főtt tojásokat könnyebb lesz meghámozni, ráadásul egy kis ízt is kölcsönöz neki. Ami pedig a buggyantott tojásokat illeti, az íz mellett a tojások formája is szerepet játszik. Az ecet valójában segít a tojásoknak megtartani jellegzetes kerek formájukat, miközben főnek.

A figyelmetekbe ajánljuk