Ha egy világszerte népszerű, de egyszerűen elkészíthető édességgel nyűgöznéd le barátaidat, készítsd el a spanyolok kedvencét: a fahéjas churros kívül aranybarna és ropogós, belül pedig nagyon puha – már csak egy kis csokoládészósz kell mellé, és kész is a tökéletes nassolnivaló.
Hozzávalók
A fánkhoz:
- 85 g vaj;
- 40 g kristálycukor;
- 10 g só;
- 5 g vaníliakivonat;
- 120 g liszt;
- 2 tojás;
- ízlés szerint fahéj;
- növényi olaj a sütéshez.
A csokoládészószhoz:
- 150 g étcsokoládéforgács vagy 1 tábla csokoládé;
- 180 g tejszín;
- csipetnyi fahéj;
- csipetnyi só.
Ezt is olvasd el! Így készül a spanyolok egyik legfinomabb levese, az escudella
Elkészítése
Fotó: Shutterstock
Először egy serpenyőben közepes lángon olvasszuk fel a vajat és a cukrot egy kis vizzel felhigítva, majd keverjük bele a vaníliát. Vegyük le a tűzről, és adjuk hozzá a lisztet, illetve a sót. Keverjük ezt addig fakanállal, amíg be nem sűrűsödik, majd hagyjuk hűlni 10 percig. Közben egy másik felületen tegyük ugyanezt a fahéjjal és a maradék cukorral.
Ha ezzel megvagyunk, adjuk hozzá a tojásokat egyesével, és dolgozzuk össze. Tegyük át tésztánkat egy nagy nyomózsákba.
Ezt követően egy nagy fazékba öntsünk annyi olajat, hogy az az oldala feléig megteljen. Közepesen magas hőfokon hevítsük körülbelül 190 fokig. Ezt követően tartsuk a szórófejes zacskónkat néhány centivel az olaj fölé, majd formázzunk a churrosból 12-15 cm-es darabokat.
Ez is érdekelhet! Nem kell hozzá olaj: sütőben sült farsangi fánk
Süssük a hosszúkás fánkjainkat addig, amíg aranybarnára nem sülnek– 4-5 percig. Ügyeljünk arra, hogy alaposan megforgassuk őket, illetve az olaj is végig forró maradjon. Végül hempergessük meg a churrókat fahéjas cukorban, majd tegyük át hűlni egy tányérra.
A mártogatós
Tegyük a csokoládénkat egy közepes méretű hőálló tálba, majd egy serpenyőben közepes lángon forraljuk fel hozzá a tejszínt. Öntsük a forró tejszínt a csokira és hagyjuk ott 2 percre.
Tálalás előtt végül adjuk hozzá a fahéjat és a sót, majd keverjük össze, amíg a szószunk krémessé nem válik.
Forrás: Delish