Meleg, habos, boros és édes.
Ha már ettél zabaglione-t – akár a helyi olasz étteremben, akár egy igazi olaszországi cukrászdában készítették el neked –, úgy érezhetted, hogy az egyedülálló állagát és ízét otthon szinte lehetetlen elérni. Pedig valójában elég egyszerű! A tojássárgája, a bor és a cukor, valamint néhány percnyi erőteljes habverés elegendő ahhoz, hogy elsajátítsuk ezt a gyors és különleges finomságot.
Mi az a zabaglione?
A zabaglione egy könnyű és habos olasz puding. Az elkészítéséhez a tojássárgáját, a bort és a cukrot kell összekeverni. A keveréket erőteljesen felverik, amíg levegőssé, habossá, sűrűvé és emulgeálttá nem válik. Általában melegen tálalják, közvetlenül az elkészítése után, mivel a habos állagát elveszítené, ha kihűlne. Tálalható mártásként vagy önmagában, de gyakran sütemények mellé tálalják.
Hozzávalók
- 4 nagy tojássárgája
- 1/4 csésze kristálycukor
- 1/2 csésze száraz Marsala bor
Elkészítése
Töltsünk meg egy közepes méretű lábast 1 hüvelyknyi vízzel, és közepesen magas hőfokon forraljuk fel. Közben keverjük össze alaposan a 4 nagy tojássárgáját és 1/4 csésze kristálycukrot egy közepes méretű hőálló tálban, majd helyezzük a lobogó víz fölé. Végül adjuk hozzá a 1/2 csésze száraz Marsala bort.
Ezután csökkentsük a hőfokot közepesen alacsonyra, hogy gyengén főjön, eközben pedig folyamatosan verjük a tojássárgájás keveréket, amíg habos, halvány, nagyon habos nem lesz, körülbelül 6-10 percig. A tűzről levéve pedig tovább sűrűsödik. Ne főzzük túl sokáig a zabaglione-t, mert megalvad.