fahéjrudak

A csodatevő fűszer: ezért egészséges a fahéj

A fahéj ismert fűszer, rendkívül egészséges, és főleg a téli időszakkal kötjük össze. De miért érdemes fogyasztani?


A történelem során rengetegszer felhasználták, mint összetevőt egészen az ókori Egyiptomig visszamenőleg. Régen ritka és értékes volt, a királyoknak alkalmas ajándéknak tekintették. Manapság azonban olcsó fűszer, ami minden szupermarketben kapható, és különféle ételek és receptek összetevőjeként használatos.

A fahéjnak két fő típusa van, ezek a ceyloni, más néven igazi fahéj, valamint a cassia fahéj, amely elterjedtebb, és amelyet mi is fogyasztunk.

Ez is érdekelhet:Bors-történelem: így lett a fekete aranyból egyszerű, mindennapos fűszer

A fahéj különös illata és íze az olajos résznek köszönhető, amely nagyon magas fahéjaldehidben. A tudósok úgy vélik, hogy ez a vegyület felelős a fűszer egészségre és anyagcserére gyakorolt erőteljes hatásáért. Sőt, gombaellenes és antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek csökkentheti a fertőzéseket, a fogszuvasodást, valamint a rossz leheletet. De nagy mennyiségben tartalmaz polifenol antioxidánsokat is, amik megvédik a testet a szabad gyökök által okozott oxidatív károsodástól.

n Unsplash

A fahéj a gyulladáscsökkentés mellett javíthatja a szívbetegségeket befolyásoló kulcsfontosságú tényezőket: a koleszterint, a triglicerideket és a vérnyomást is. A fahéjról kimutatták, hogy jelentősen növeli az inzulin hormon iránti érzékenységet, tehát szabályozza a vércukorszintet. Napi 1–6 gramm vagy 0,5–2 teáskanál fogyasztása esetén antidiabetikus hatást fejt ki.

Mi több, kémcsőben végzett vizsgálatok kimutatták, hogy a fahéj segíthet a HIV-1, az emberek fő HIV-vírus-típusának leküzdésében.

Az említett hatásokhoz azonban érdemes ceyloni fahéjat használni, a cassia nagy adagokban ugyanis ártalmas is lehet!

Health Line

NYEREMÉNYJÁTÉK! Fizess elő most a Hamu és Gyémánt magazinra, és legyen tied nyereménykönyveink egyike, vagy egy 2 főre, 2 éjszakára szóló wellnesshétvége a harkányi Dráva Hotelbe! Az előfizetői oldal eléréséhez kattints IDE, a játékszabályt pedig erre linkre kattintva éred el!

A figyelmetekbe ajánljuk