Bármilyen csokoládéról is legyen szó, a cukortartalom miatt az összes változatot hajlamosak vagyunk egészségtelennek titulálni. Ezen a megítélésen némileg javíthatna a koffein, ami friss kutatások szerint jótékony hatással van a szervezetünkre – de vajon tényleg tartalmazza a tejcsokoládé a kávéból is ismert serkentő vegyületet?
Ahogy a Daily Meal kiemeli, a tejcsokoládéban, bár alacsony mennyiségben, de megtaláljuk a koffeint – igaz, egy csésze kávéhoz képest elenyésző mennyiségben. Amíg 50 gramm csoki átlagosan 9 milligramm koffeint tartalmaz, egy kávéval 95 és 165 milligramm közötti mennyiséget fogyasztunk el belőle.
Ez is érdekelhet! 5 különleges kávéalternatíva, amit érdemes kipróbálnod 2025-ben
Így a tejcsokoládé miatt valószínűleg nem lesznek álmatlan éjszakáink, aki viszont koffeinérzékeny, annak erre a kis mennyiségre is érdemes lehet odafigyelnie.
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Ezzel szemben az általánosan egészségesebbnek tartott étcsokoládé koffeintartalma jóval magasabb (igaz, még ez sem közelíti meg a kávé szintjét): 50 grammban 18-43 milligramm koffein is lehet. Mindez persze elenyésző egy energiaitalhoz képest, amiben akár 300 milligramm is előfordulhat, de ha ezt is sokallod, válassz inkább fehér csokoládét, amiben egészen biztosan nincsen koffein.
Ha tovább olvasnál: Arabica és robusta – valójában mi a különbség a két népszerű kávébab között?
Az általános ajánlás szerint egyébként egy felnőtt naponta legfeljebb 400 milligramm koffeint fogyaszthat el biztonságosan, de az egyéni tolerancia ebben az esetben is sokat számít, ha pedig a számunkra kedvezőnél több koffeint viszünk be a szervezetünkbe, az szorongást, fejfájást, szapora pulzust és magas vérnyomást is okozhat.