Spanyolország egyik nemzeti eledele, az escudella meglehetősen tartalmas levesnek számít, amit otthon is könnyen elkészíthetünk.
Az escudella i carn d'olla, melyet röviden csak escudellaként emlegetnek, különösen Spanyolország keleti partvidékén, így Katalóniában és Valencia környékén népszerű. Egy középkori történetíró feljegyzése szerint a katalánok annak idején napi szinten fogyasztották a húsos levest, mely manapság is a helyi konyha egyik jellegzetes fogásának számít.
Ha te is elkészítenéd a népszerű spanyol ételt, az alábbi recepttel könnyű dolgod lesz.
Ez is érdekelhet: Pár perc alatt összedobható az olaszok gyógyító hatású levese
Hozzávalók:
- 3 evőkanál olívaolaj
- 5 gerezd fokhagyma
- 80 g paprikás kolbász
- 2 teáskanál sűrített paradicsom
- 1 teáskanál pirospaprika
- 2 db sárgarépa
- 200 ml passata
- 2 db kisebb krumpli
- 2-2,5 liter víz
- 500 g darált marhahús
- 2 marék fodros kel
- 1 csokor petrezselyem
- 100 g kagylótészta
- só, bors
- fehérborecet (ízlés szerint)
Elkészítése:
Négy gerezd fokhagymát apróra vágunk, majd olívaolajon megpárolunk. Hozzáadjuk az apró darabokra vágott kolbászt. Ha elkezdte a zsírját ereszteni, hozzáöntjük a sűrített paradicsomot, majd kicsit lepirítjuk. Ezután hozzáadjuk a felaprózott répát is.
Ezt is figyelmedbe ajánljuk: Újabb receptért őrül meg az internet: így készül a karamellizált hagymás tészta
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Levesszük az edényt a tűzről, elkeverjük benne a pirospaprikát. Hozzáöntjük a passatát, majd újra felhelyezzük az edényt a tűzre.
Kis idő múlva hozzáadjuk a felkockázott krumplit, majd az egészet felöntjük vízzel. Addig főzzük, amíg a zöldségek puhulni nem kezdenek, eközben sózzuk, borsozzuk.