escudella leves
Fotó: Shutterstock

Így készül a spanyolok egyik legfinomabb levese, az escudella

Spanyolország egyik nemzeti eledele, az escudella meglehetősen tartalmas levesnek számít, amit otthon is könnyen elkészíthetünk.


Az escudella i carn d'olla, melyet röviden csak escudellaként emlegetnek, különösen Spanyolország keleti partvidékén, így Katalóniában és Valencia környékén népszerű. Egy középkori történetíró feljegyzése szerint a katalánok annak idején napi szinten fogyasztották a húsos levest, mely manapság is a helyi konyha egyik jellegzetes fogásának számít.

Ha te is elkészítenéd a népszerű spanyol ételt, az alábbi recepttel könnyű dolgod lesz.

Ez is érdekelhet: Pár perc alatt összedobható az olaszok gyógyító hatású levese

Hozzávalók:

  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 80 g paprikás kolbász
  • 2 teáskanál sűrített paradicsom
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 2 db sárgarépa
  • 200 ml passata
  • 2 db kisebb krumpli
  • 2-2,5 liter víz
  • 500 g darált marhahús
  • 2 marék fodros kel
  • 1 csokor petrezselyem
  • 100 g kagylótészta
  • só, bors
  • fehérborecet (ízlés szerint)

Elkészítése:

Négy gerezd fokhagymát apróra vágunk, majd olívaolajon megpárolunk. Hozzáadjuk az apró darabokra vágott kolbászt. Ha elkezdte a zsírját ereszteni, hozzáöntjük a sűrített paradicsomot, majd kicsit lepirítjuk. Ezután hozzáadjuk a felaprózott répát is.

Ezt is figyelmedbe ajánljuk: Újabb receptért őrül meg az internet: így készül a karamellizált hagymás tészta

escudella leves

Illusztráció

Fotó: Shutterstock

Levesszük az edényt a tűzről, elkeverjük benne a pirospaprikát. Hozzáöntjük a passatát, majd újra felhelyezzük az edényt a tűzre.

Kis idő múlva hozzáadjuk a felkockázott krumplit, majd az egészet felöntjük vízzel. Addig főzzük, amíg a zöldségek puhulni nem kezdenek, eközben sózzuk, borsozzuk.

A figyelmetekbe ajánljuk