Az olasz pastina szó szerint apró tésztát jelent, tehát bármelyik kisebb tésztaformára ráaggadható a név. Az alakja lényegtelen, az a fontos, hogy átmérője nagyjából 1,5-2 milliméter körül legyen.
Ez is érdekelhet: Próbáld ki a toszkánok kenyérrel sűrített levesét, a ribollitát!
Mivel a klasszikusoknál sokkal kisebbek ezek a tészták, a pastina konyhában betöltött szerepét inkább a rizshez lehet hasonlítani. Az áruházak polcain kerek-, vagy csillagalakban érdemes keresnünk. Az olaszok sokszor használják levesbetétként, de néha rizottóhoz hasonló ételt is készítenek belőle.
Előbbi esetben csirkehúslevessel, parmezánnal és néha tojással összekeverve tálalják, hogy a lehető legkrémesebb legyen – olvashatjuk a Vince magazin cikkében.
Ezt is olvasd el! Olaszos ízek a konyhában: autentikus lasagne recept
Hozzávalók
- 1 evőkanál olívaolaj;
- 250 ml darabos paradicsomkonzerv;
- 1 kg csirkemell (csont és bőr nélkül);
- 60 gr apróra vágott hagyma;
- 60 gr kockára vágott sárgarépa;
- 60 gr kockára vágott zeller;
- 2 liter csirkealaplé;
- ½ teáskanál tengeri só;
- ¼ teáskanál frissen őrölt fekete bors;
- 1 szárított babérlevél;
- 120 gr száraz acini di pepe tészta;
- 160 gr spenót, mángold vagy más leveles zöldség (opcionális),
- 40 gr reszelt parmezán.
Elkészítése
Tegyük a csirkét egy lábasba, majd öntsük rá a csirkealaplé felét és főzzük addig, amíg nem kezd el forrni. Ezután vegyük lejjebb a hőfokot, tegyünk rá fedőt és főzzük még húsz percet. Amíg ez készül, egy másik lábasban melegítsük fel közepes lángon az olajat.
Ezt követően kerüljön bele a hagyma, a sárgarépa és a zeller, majd ezeket dinszteljük 8-10 percig. A lényeg, hogy a zöldségek kellően megpuhuljanak. Ekkor szedjük ki a csirkét az első lábasból, szűrjük le a húslevest, majd öntsük rá a zöldségeinkre.
Ezt követően adjuk hozzá a maradék egy liter alaplevünket, a sót, a borsot, a paradicsomot és a babérlevelet, majd forraljuk fel ezeket együtt. Utoljára a tésztát tegyük hozzá, hiszen ez hamar kész lesz: alacsony lángon elég negyed óráig főzni. Vágjuk fel a csirkét kicsi darabokra, és adagoljuk a levesünkhöz. Ezután nincs más dolgunk, mint hozzátenni a zöldeket, majd tálalni a gyógylevesünket – akár egy kis borrsal és sajttal megszórva.