pastina
Persze a megfelelő gyógyszereket nem váltja ki, de gyomorrontásra, influenzára és még másnaposság ellen is kiválóan alkalmazható. Az ízére pedig szintén nem lehet panasz.

Az olasz pastina szó szerint apró tésztát jelent, tehát bármelyik kisebb tésztaformára ráaggadható a név. Az alakja lényegtelen, az a fontos, hogy átmérője nagyjából 1,5-2 milliméter körül legyen.

Ez is érdekelhet: Próbáld ki a toszkánok kenyérrel sűrített levesét, a ribollitát!

Mivel a klasszikusoknál sokkal kisebbek ezek a tészták, a pastina konyhában betöltött szerepét inkább a rizshez lehet hasonlítani. Az áruházak polcain kerek-, vagy csillagalakban érdemes keresnünk. Az olaszok sokszor használják levesbetétként, de néha rizottóhoz hasonló ételt is készítenek belőle.

Előbbi esetben csirkehúslevessel, parmezánnal és néha tojással összekeverve tálalják, hogy a lehető legkrémesebb legyen – olvashatjuk a Vince magazin cikkében.

Ezt is olvasd el! Olaszos ízek a konyhában: autentikus lasagne recept

Hozzávalók

  • 1 evőkanál olívaolaj;
  • 250 ml darabos paradicsomkonzerv;
  • 1 kg csirkemell (csont és bőr nélkül);
  • 60 gr apróra vágott hagyma;
  • 60 gr kockára vágott sárgarépa;
  • 60 gr kockára vágott zeller;
  • 2 liter csirkealaplé;
  • ½ teáskanál tengeri só;
  • ¼ teáskanál frissen őrölt fekete bors;
  • 1 szárított babérlevél;
  • 120 gr száraz acini di pepe tészta;
  • 160 gr spenót, mángold vagy más leveles zöldség (opcionális),
  • 40 gr reszelt parmezán.

Elkészítése

Tegyük a csirkét egy lábasba, majd öntsük rá a csirkealaplé felét és főzzük addig, amíg nem kezd el forrni. Ezután vegyük lejjebb a hőfokot, tegyünk rá fedőt és főzzük még húsz percet. Amíg ez készül, egy másik lábasban melegítsük fel közepes lángon az olajat.

Ezt követően kerüljön bele a hagyma, a sárgarépa és a zeller, majd ezeket dinszteljük 8-10 percig. A lényeg, hogy a zöldségek kellően megpuhuljanak. Ekkor szedjük ki a csirkét az első lábasból, szűrjük le a húslevest, majd öntsük rá a zöldségeinkre.

Ezt követően adjuk hozzá a maradék egy liter alaplevünket, a sót, a borsot, a paradicsomot és a babérlevelet, majd forraljuk fel ezeket együtt. Utoljára a tésztát tegyük hozzá, hiszen ez hamar kész lesz: alacsony lángon elég negyed óráig főzni. Vágjuk fel a csirkét kicsi darabokra, és adagoljuk a levesünkhöz. Ezután nincs más dolgunk, mint hozzátenni a zöldeket, majd tálalni a gyógylevesünket – akár egy kis borrsal és sajttal megszórva.

A figyelmetekbe ajánljuk