A farsangi időszak sztárja a frissen sült, illatos fánk, amelyet különféle lekvárokkal, nutellával vagy akár gyümölcsökkel kísérve tökéletes desszert. A megszokott metódus szerint olajban kell kisütni, ám sütőben sütve is remek végeredményt kaphatunk.
Hozzávalók:
- 1 dl tej
- 4,2 dkg élesztő
- 40 dkg finomliszt
- 1 db tojás
- 3 db tojássárgája
- 3 g só
- 5 dkg kristálycukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- fél citromból nyert citromhéj (reszelt, bio)
- 2 ek rum
- 10 dkg vaj (puha vagy margarin)
- 1 db tojásfehérje (a kenéshez)
- 15 dkg lekvár/ dzsem (vagy nutella)
- 1 ek vaj (a tepsi kikenéséhez)
Elkészítése:
- A fánk tésztájához melegítsünk meg 40 ml tejet, a cél, hogy langyos legyen. Oldjuk fel benne az élesztőt, és kb. 3 dkg liszt hozzáadásával gyúrjunk belőle egy sűrű tésztát. Ezt követően szórjunk még rá egy kis lisztet és meleg helyen, 30 percig kelesszük.
- A tojást, a sárgákat, a sót, a cukrot, a vaníliacukrot és citromhéjat verjük géppel habosra (kb. 1 perc), a maradék tejet és a rumot pedig adjuk hozzá. A keveréket a maradék liszttel, a megkelt tésztával és a vajjal dolgozzuk át, míg végül sima tészta nem lesz belőle. Addig munkálkodjunk a géppel, amíg a tészta a tál oldalától el nem válik.
- Ezt a tésztát is szórjuk meg liszttel, és ismét kelesszük meleg helyen kb. 1 órán át. A mennyiségnek legalább duplázódnia kell.
- Ha mindezzel megvagyunk, kenjünk be egy tepsit vajjal. A tésztát nyújtsuk egy lisztezett deszkán nagyjából 1 cm vastagságúra, és szaggassunk belőle 6 cm átmérőjű köröket (ideális esetben40 darabot). A körök felére tegyünk 1 tk lekvárt vagy nutellát, a szélét kenjük meg tojásfehérjével, és fedjük be a maradék körökkel – a külső széleket ujjainkkal nyomkodjuk össze. Az így keletkező fánkok széleit egy 6 centiméternél valamivel kisebb átmérőjű pohárral nyomjuk még egyszer össze (felülről tegyük a fánkokra a pohár száját és úgy nyomjuk lefelé). A fánkokat tegyük a tepsibe egymás mellé, takarjuk le konyharuhával, és ismét kelesszük 30 percet.
- Végül 170 fokos sütőben 15-20 percig süssük. Ha kihűlt, porcukorral szórjuk meg.