Az ünnepi időszakban alapvetően a süteményeké a főszerep, amiknek az egyik legfontosabb alapanyaga a liszt. Legyen szó búza-, teljes kiőrlésű vagy réteslisztről, mindegyik esetében rendkívül fontos a megfelelő tárolás, így ugyanis tovább eltarthatók. De vajon örökké? Vagy a liszt is képes megromolni? És ha igen, miből lehet észrevenni?
A süteményeken át, a panírozáson keresztül, a habarásig szinte az összes ételhez és konyhai művelethez szükségünk van lisztre, épp ezért különösen fontos tudni, hogy megromlik-e és ha igen, mikor.
Ez is érdekelhet! Julia Child karácsonyi narancsos kacsájával az egész családot leveheted a lábáról – recept!
A liszt romlandó
A The Kitchn összeállításában most Trung Vu, cukrász- és sütőművészeti szakácsoktatója rántja le a leplet ezekről a kérdésekről.
Bármilyen lisztről legyen is szó, az összetevői miatt egy idő után mindenképpen megromlik majd. Persze nem azonos az eltarthatósági idő, ez függ a liszt fajtájától is
– mondja a férfi, aki szerint
a teljes kiőrlésű verziók hamarabb válnak használhatatlanná a bennük lévő ásványi anyagoknak köszönhetően.
A portál szerint az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma jellemzően egy évben határozza meg a liszt eltarthatósági idejét, amit hűtőben történő tárolással meg lehet hosszabbítani.
Miből lehet észrevenni, hogy megromlott a liszt?
A liszt illatán és állagán is érezhető, ha már megromlott
Fotó: Shutterstock
Az élelmiszer csomagolásán természetesen mindig szerepel egy lejárati dátum, amit érdemes figyelembe venni, de ennél sokkal látványosabb jelei is vannak annak, ha egy liszt megromlik.
Ezt is olvasd el! Ezt az 5 fogást szinte biztosan megtalálod az olaszok karácsonyi asztalán
Érződik az illatán, savanykás, pézsmás szaga lesz a lisztnek. Ráadásul a színe is megváltozik, kissé besárgul és csomóssá válik. Ha ez bekövetkezik, akkor egyértelműen ki kell dobni, az ilyen lisztet már semmire nem lehet és nem is érdemes felhasználni
– mondja a szakember, aki hozzátette: ha nagy mennyiségben vásárolunk lisztet, a legjobb az, ha légmentesen záródó zacskóban lefagyasztjuk.