Az egyik legalapvetőbb indiai köret, a chapati elkészítéséhez mindössze négy összetevőre lesz szükségünk, ráadásul semmilyen különleges eszközt nem igényel a folyamat. Mutatjuk a hosszú múltra visszatekintő, autentikus lepénykenyér receptjét.
A lepénykenyér már évszázadok óta az indiai háztartások alapvető fogása, olyannyira, hogy már a régi szanszkrit szövegek is említik. Neve is a szanszkrit „carpatī” szóból származik, ami „vékony süteményt" jelent. A sült lepénykenyér a mai India területéről került Délkelet- és Közép-Ázsiába, Kelet-Afrikába és a Karib-térségbe, ahol ma is a mindennapi étkezések fontos része.
Ez is érdekelhet! Az egyik legfelkapottabb indiai harapnivaló vegán és otthon is könnyen elkészítheted
Bár mindenhol kicsit máshogy készítik, a lényeg az összes konyhában ugyanaz marad: a lisztből, sóból és vízből összeállított egyszerű tésztát kilapítják, majd olajban sütik ki, amíg a széle ropogós nem lesz. Legtöbbször zöldségekkel, curryvel vagy paneerral tálalják, és gyakran készítenek belőle töltött változatot is – ez a paratha névre hallgat.
Fotó: Shutterstock
Jó hír, hogy te is bármikor elkészítheted a chapatit, hiszen csak négy alapvető összetevő, liszt, víz, só és olaj szükséges hozzá. Most a BBC Good Food jóvoltából mutatunk egy klasszikus indiai receptet, amivel feldobhatod a következő vacsorádat.
Hozzávalók:
- 140 gramm teljes kiőrlésű liszt
- 140 gramm fehér liszt
- 1 teáskanál só
- 2 evőkanál olívaolaj
- 180 ml forró víz
Ajánljuk figyelmedbe! 5 street food a világ különböző szegleteiből, ami bakancslistáért kiált
Így készül:
- Egy nagy tálban keverjük össze a kétféle lisztet és a sót. Fakanállal keverjük bele az olívaolajat és annyi vizet, hogy lágy, rugalmas, de nem ragadós tésztát kapjunk.
- Enyhén lisztezett felületen 5-10 percig gyúrjuk a tésztát, amíg sima nem lesz. Osszuk tízfelé, és minden egyes darabot sodorjunk golyóvá. Hagyjuk őket pihenni néhány percig.
- Melegítsünk fel egy serpenyőt közepes lángon, és kenjük ki olajjal. Enyhén lisztezett felületen, lisztezett sodrófával nyújtsuk ki a tésztagolyókat nagyon vékonyra.
- Ha a serpenyő füstölni kezd, tegyünk rá egy chapatit. Süssük körülbelül 30 másodpercig, majd, ha az alja megbarnul, fordítsuk meg, és ugyanennyi ideig süssük a másik oldalát is. A kész chapatikat forrón tálaljuk.