Chapati
Fotó: Shutterstock

A pillekönnyű indiai lepénykenyér, amit percek alatt elkészíthetsz – mutatjuk a receptet!

Az egyik legalapvetőbb indiai köret, a chapati elkészítéséhez mindössze négy összetevőre lesz szükségünk, ráadásul semmilyen különleges eszközt nem igényel a folyamat. Mutatjuk a hosszú múltra visszatekintő, autentikus lepénykenyér receptjét.


A lepénykenyér már évszázadok óta az indiai háztartások alapvető fogása, olyannyira, hogy már a régi szanszkrit szövegek is említik. Neve is a szanszkrit „carpatī” szóból származik, ami „vékony süteményt" jelent. A sült lepénykenyér a mai India területéről került Délkelet- és Közép-Ázsiába, Kelet-Afrikába és a Karib-térségbe, ahol ma is a mindennapi étkezések fontos része.

Bár mindenhol kicsit máshogy készítik, a lényeg az összes konyhában ugyanaz marad: a lisztből, sóból és vízből összeállított egyszerű tésztát kilapítják, majd olajban sütik ki, amíg a széle ropogós nem lesz. Legtöbbször zöldségekkel, curryvel vagy paneerral tálalják, és gyakran készítenek belőle töltött változatot is – ez a paratha névre hallgat.

A chapati elk\u00e9sz\u00edt\u00e9se

Fotó: Shutterstock

Jó hír, hogy te is bármikor elkészítheted a chapatit, hiszen csak négy alapvető összetevő, liszt, víz, só és olaj szükséges hozzá. Most a BBC Good Food jóvoltából mutatunk egy klasszikus indiai receptet, amivel feldobhatod a következő vacsorádat.

​Hozzávalók:

  • 140 gramm teljes kiőrlésű liszt
  • 140 gramm fehér liszt
  • 1 teáskanál só
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 180 ml forró víz

​Így készül:

  1. Egy nagy tálban keverjük össze a kétféle lisztet és a sót. Fakanállal keverjük bele az olívaolajat és annyi vizet, hogy lágy, rugalmas, de nem ragadós tésztát kapjunk.
  2. Enyhén lisztezett felületen 5-10 percig gyúrjuk a tésztát, amíg sima nem lesz. Osszuk tízfelé, és minden egyes darabot sodorjunk golyóvá. Hagyjuk őket pihenni néhány percig.
  3. Melegítsünk fel egy serpenyőt közepes lángon, és kenjük ki olajjal. Enyhén lisztezett felületen, lisztezett sodrófával nyújtsuk ki a tésztagolyókat nagyon vékonyra.
  4. Ha a serpenyő füstölni kezd, tegyünk rá egy chapatit. Süssük körülbelül 30 másodpercig, majd, ha az alja megbarnul, fordítsuk meg, és ugyanennyi ideig süssük a másik oldalát is. A kész chapatikat forrón tálaljuk.

A figyelmetekbe ajánljuk