házi készítésű pita
Fotó: Shutterstock

5 tipp, hogy tökéletes legyen a házi készítésű pitád!

Ha követed a tanácsainkat, finom és ropogós lesz a házi készítésű pitád.


Nincs is jobb érzés annál, mint amikor a sütő ablakán keresztül figyelhetjük az egyre növekvő és barnuló pitánkat.

Mintha csak egy léggömböt figyelnénk, amit felfújnak. Ha megfogadod ezeket a Serious Eats javaslatait, te is átélheted ezt az érzést – és a pitád is sokkal finomabb lesz, mint bármelyik, boltban kapható változat!

De elsőként válaszoljuk meg a kérdést: hogyan jön létre az a bizonyos zseb a pita közepén? Hő hatására a tészta közepén lévő folyadék elkezd párologni, de mivel nem tud kijutni, a pita üreges lesz és felfújódik.

Nulladik tippünk: használjunk teljes kiőrlésű lisztet! Hozzá kell tenni azonban, hogy utóbbi nem tartalmaz elég glutént – a legjobban akkor járunk el, ha 80%-ban teljes kiőrlésű, 20%-ban pedig hagyományos lisztet használunk.

Ez is érdekelhet: 3 hozzávalós recept, amivel bármilyen péksüteményt elkészíthetünk

1. szabály: dagasszuk meg jól azt a tésztát!

Közhelynek tűnik, de igaz: a dagasztás kulcsfontosságú lépés a pita készítése során.

Jó alaposan dagasszuk meg a kelt tésztát, körülbelül tíz percet szánjunk erre. Ügyeljünk a kezünk tisztaságára! Ha nagyon nem visz rá minket a lélek a kézi dagasztásra, mixert is használhatunk.

2. szabály: a vékony pita a jó pita!

Ahhoz, hogy érvényesülni tudjon a pita belsejébe rakott finomságok íze, vékony pitára lesz szükségünk. Szakértők egynegyed inch (kb. 6 mm) vastagságot tartanak ideálisnak.

Ezt is figyelmedbe ajánljuk: Gyors étkezésre van szükséged? Ha ez a 7 hozzávaló van otthon, nem lesz baj.

3. szabály: ügyeljünk a hőmérsékletre!

A jó pitához elengedhetetlen, hogy kellő hőmérsékleten süssük meg. Ajánlott a sütő előmelegítése.

Fontos azonban, hogy ne süssük túl pitát!

4. szabály: Ne válasszuk ketté a pita lapjait sütés előtt!

P\u00e9ks\u00fctem\u00e9ny.

Illusztráció.

Shutterstock

Sokan elkövetik a hibát, hogy kettéválasztják a pitát már a sütés előtt. Ez azonban megakadályozza, hogy a tészta kellően megdagadjon.

5. szabály: Tekerjük konyharuhába a kész pitát!

Gyakran előfordul, hogy nem sikerül a kész pitát középen szétválasztani, mert elszakad a tészta. Ez amiatt van, mert a sütés után túl száraz a pita.

Tipp: tekerjük nedves konyharuhába a kész zsemlét, hogy visszanyerhesse ruganyosságát.

A figyelmetekbe ajánljuk