street food

A világ 5 legfinomabb street foodja

Hogy melyik a legjobb street food a világon, régóta vitatott téma. A világ számos városa és és kultúrája több ízletes és autentikus utcai étellel büszkélkedhet. Valószínűleg tíz emberből tíz különböző választ hallunk a kérdésre, de egy új felmérés igyekezett megválaszolni a témát.

A TasteAtlas utazási kalauz összeállított az értékelések alapján egy listát, hogy osztályozza a világ „legjobb" street foodjait. Ebből mutatjuk meg a legjobb ötöt.

Paratha

Shutterstock

A paratha egyfajta réteges kenyér, amelyet ghíben (tisztított vajban) sütnek. Kísérheti savanyúság, joghurt, házi csatni, vagy hús- és zöldségcurry mellé tálalva. Sima formában is fogyasztható, vagy egyszerűen csak teába mártogatva.

A paratha változatai egész Dél-Ázsiában kedveltek, Indiától és Srí Lankától Pakisztánig, Nepálig és Bangladesig.

Bánh mi

Shutterstock

A népszerű vietnámi ételnek sok változata létezik, de mindegyikben közös a ropogós francia bagett. A kenyér a francia gyarmati időszak alatt vált népszerűvé Vietnámban. Húsok és zöldségek, például sertéskolbász, koriander, uborka és savanyított jégcsapretek fúziójával töltik.

Karaage

Shutterstock

A karaage egy olyan japán főzési technikára utal, amely során apró hús- vagy haldarabokat – legtöbbször csirkét – pácolnak, lisztbe mártanak majd forró olajban megsütnek. Az az ételeket szójaszósz és fokhagyma keverékébe és/vagy gyömbérbe forgatják, vékony fűszerezett búzaliszt vagy burgonyakeményítõ réteget kap, majd olajban kisütik

Az ízletes falatokat általában citromszeletekkel és majonézzel tálalják mártogatáshoz.

Lumpiang Shanghai

Shutterstock

A ropogós snackek a kínai tavaszi tekercsekből fejlődtek ki – innen is van a „Sanghai" szó a nevében. A vékony tojásos palacsintákat darált hússal töltik meg majd kirántják. Gyakran édes-savanyú mártogatós mártással kínálják.

A Lumpiang Shanghai azonban nem csak utcai étel: gyakran szolgálják fel különleges alkalmakkor, például születésnapokon és esküvőkön.

Roti Canai

Shutterstock

TasteAtlas rangsorának első helyét a malajziai alapfogásnak számító Roti Canai, azaz a laposkenyér szerezte meg. Az ételt vékonyra sodort, majd többször összehajtogatott és megsütött tésztából készítik, hogy egyszerre legyen ropogós és omlós. Az ételt indiai bevándorlók hozták Malajziába az 1800-as években, és számos délkelet-ázsiai országban népszerű. számos országában

(Euronews)


A figyelmetekbe ajánljuk