A TasteAtlas utazási kalauz összeállított az értékelések alapján egy listát, hogy osztályozza a világ „legjobb" street foodjait. Ebből mutatjuk meg a legjobb ötöt.
Paratha
A paratha egyfajta réteges kenyér, amelyet ghíben (tisztított vajban) sütnek. Kísérheti savanyúság, joghurt, házi csatni, vagy hús- és zöldségcurry mellé tálalva. Sima formában is fogyasztható, vagy egyszerűen csak teába mártogatva.
A paratha változatai egész Dél-Ázsiában kedveltek, Indiától és Srí Lankától Pakisztánig, Nepálig és Bangladesig.
Bánh mi
A népszerű vietnámi ételnek sok változata létezik, de mindegyikben közös a ropogós francia bagett. A kenyér a francia gyarmati időszak alatt vált népszerűvé Vietnámban. Húsok és zöldségek, például sertéskolbász, koriander, uborka és savanyított jégcsapretek fúziójával töltik.
Karaage
A karaage egy olyan japán főzési technikára utal, amely során apró hús- vagy haldarabokat – legtöbbször csirkét – pácolnak, lisztbe mártanak majd forró olajban megsütnek. Az az ételeket szójaszósz és fokhagyma keverékébe és/vagy gyömbérbe forgatják, vékony fűszerezett búzaliszt vagy burgonyakeményítõ réteget kap, majd olajban kisütik
Az ízletes falatokat általában citromszeletekkel és majonézzel tálalják mártogatáshoz.
Lumpiang Shanghai
A ropogós snackek a kínai tavaszi tekercsekből fejlődtek ki – innen is van a „Sanghai" szó a nevében. A vékony tojásos palacsintákat darált hússal töltik meg majd kirántják. Gyakran édes-savanyú mártogatós mártással kínálják.
A Lumpiang Shanghai azonban nem csak utcai étel: gyakran szolgálják fel különleges alkalmakkor, például születésnapokon és esküvőkön.
Roti Canai
TasteAtlas rangsorának első helyét a malajziai alapfogásnak számító Roti Canai, azaz a laposkenyér szerezte meg. Az ételt vékonyra sodort, majd többször összehajtogatott és megsütött tésztából készítik, hogy egyszerre legyen ropogós és omlós. Az ételt indiai bevándorlók hozták Malajziába az 1800-as években, és számos délkelet-ázsiai országban népszerű. számos országában
(Euronews)