Bár az édesburgonya nálunk még kevésbé népszerű, mint a hagyományos krumpli, egyre többször kerül a tányérra és már a hazai street foodot is meghódította.
Mivel igazi vitaminbomba, magas a C-, B2-, B6-, valamint E-vitamin tartalma, gazdag olyan ásványi anyagokban, mint kálium, a réz és a mangán, alacsony a zsír- és koleszterintartalma és neve ellenére cukorbetegek is fogyaszthatják.
Érdekes, hogy a batáta rokonságban sem áll a krumplival, az íze pedig inkább a sütőtökre vagy a gesztenyére emlékeztet. Mivel az utóbbi években itthon is elterjedt érdemes ötletelni, hogy inkább köretként vagy levesként készítsük el. Mivel az íze elég karakteres, nem kell sokat ízesítni sem.
Ez az egyik legjobb, amit batátából készíthetsz a finom őszi leves. A forró édesburgonya-krémleves hideg őszi-téli napok kedvence. Olyan laktató, hogy akár önálló ételként is megállja a helyét. Illik hozzá a sajtchips, a levesgyöngy vagy a pirított zöldség.
A csirkés batáta egy kiválló őszi étel. Nagyon laktató és egytálételként is megállja a helyét.
Rakott krumpli batátátval is érdemes kipróbálni, amiben a kolbászt érdemes csirkehúsra cserélni.