Khachapuri

Ahány kultúra, annyi szokás – és ez természetesen igaz az utcai ételekre is. Ennek apropóján most öt olyan street foodot gyűjtöttünk össze a világ minden tájáról, amelyet az adott országban szinte minden utcasarkon megtalálunk.



Khachapuri – Grúzia

A grúz nép nemzeti étele amennyire egyszerű, annyira tökéletes. A khachapuri egy töltött kovászos kenyér, amelybe általában grúz sajtokat – például imerulit és sulgunit – valamint tojást tesznek, majd a keretet adó kenyeret ebbe a folyós mártásba tunkolva fogyasztják el. Az étel az örmény és az orosz konyhában is régóta népszerű és gyakran további feltétekkel szolgálják fel.

Ezt is olvasd el! A street food magyar történelme a Városligethez köthető

Obwarzanek Krakowski – Lengyelország

Az obwarzanek krakowski névre hallgató fonott pereccel Lengyelország-szerte mindenfelé találkozhatunk. Állagra leginkább a bagelhez hasonlít, melyet sóval, szezámmaggal vagy mákkal szórnak meg. Míg kívülről ropogós marad, addig az előzőfőzésnek köszönhetően a belseje teljesen puha. A street foodot gyakran valamilyen krémbe mártogatják – olvasható a Drive magazin cikkében.

Arepa – Kolumbia és Venezuela

Ha Dél-Amerikában – leginkább Venezuela és Kolumbia területén – járnánk, sok helyen találkozhatunk egy arepa nevű street fooddal. A lepény kinézetű tésztához őrölt kukoricaszemeket vagy kukoricalisztet használnak, további hozzávalóként pedig vizet, sót, vajat, tojást és esetleg tejet adnak hozzá. Nem csupán sütve vagy grillezve, hanem főzve, illetve párolva is fogyasztják, töltelékként pedig legtöbbször hús, sajt, paradicsom és saláta szokott belekerülni.

Takoyaki – Japán

A szicíliai konyha egyik remeke az a töltött rizsgolyó, amelyeket mi csak aranciniként ismerünk. A dél-európai szigettől több ezer kilométerrel keletre Japánban pedig könnyedén rábukkanhatunk ennek a street foodnak egy távoli rokonára.

Ez is érdekelhet: Ez csak egy gasztrodoku, akkor miért sírok?

A takoyaki egy búzalisztből készített rántott fánkgolyó, amelybe a helyiek a szigetország tengeri gasztronómiájára jellemző alapanyagokat csempésznek bele. Többek között polip, tempura, zöldhagyma és savanyított gyömbér is kerül ebbe a finomságba. A golyócskák tetejére – a krémesség kedvéért – majonézet és takoyaki-mártást is szoktak kenni, végezetül pedig hínárt szórnak rá.

Kulfi – India

A sok sós utcai étel után egy édes zárja a sort. Amikor India utcáit belepi a trópusi monszun melege, nem tudnánk úgy sétálni egyet, hogy ne találkozzunk egy kulfit áruló bódéval. Ez a pálcikás jégkrémet eszünkbe juttató ínyencség egy fagyasztott tejes édesség, amelynek ízéért a pisztáciából, kardamomból és sáfrányból készült keverék felel. A tej sűrűsödése és a cukor karamellizálódása végeredményül pedig egy olyan hűsítő élménnyel ajándékoz meg minket, amely nagyon sokáig velünk marad majd.

A figyelmetekbe ajánljuk