Ezek a legfurcsább ételek a világon

Ahány kultúra, annyi féle gasztronómia, ennek okán pedig összegyűjtöttünk néhány igazán bizarr ételt a nagyvilágból.


„Ez undorító" , „hogy lehet ezt megenni?" – és még sorolni lehetne az ehhez hasonló mondatokat, amik általában akkor cikáznak a fejünkben, amikor szembe találjuk magunkat a Távol-Kelet, Dél- Amerika vagy éppenséggel Afrika kevésbé közismert gasztronómiájával. Mennyire szigorúak vagyunk hozzájuk, de könnyen megeshet, hogy éppenséggel nekik se lenne túlzottan szimpatikus a pacalpörkölt vagy a tepertő.

De mégis milyen furcsaságokat esznek a világon?

Teknőshús

Közép-Amerikában közkedvelt húsféle a teknős. A helyi piacokon potom pénzekért árulják őket. Nagyjából fél kiló teknőshús kevesebb mint 300 forintnyi córdobába kerül.

Tengerimalac

Szintén az amerikai kontinensnél maradva, Peru egyik legközkedveltebb ínyencsége a tengerimalac.

Kacsaembrió

A kacsaembrióból készült ételt balutnak nevezik. A kicsi kacsákat csupán néhány hétig hagyják fejlődni a tojásban, majd az utcai árusok megfőzik, és felszolgálásig forró homokban tárolják. A balut Ázsia több országában is megszokott ételnek számít. Különösen Vietnámban és a Fülöp-szigeteken szeretik, ahol utcai ételként fogyasztják.

Poloska

A zümmögő büdös bogár, mely az ősz beköszöntével megnehezíti a mindennapjainkat Indonéziában igazi csemegének számít.

Lutefisk

A norvég konyha egyik legnagyobb különlegessége a lutefisk, ami nem más, mint egy tömény lúgoldatban áztatott, kimosott, főtt hal, melynek szaga igencsak erőteljes. Sokak szerint elviselhetetlenül büdös,így még a helyiek közt is megoszlik a vélemény a halról. Az erősen lúgos oldat a fehérjeláncokat gyengíti és feltölti, így alakul ki a hal eredeti térfogatánál nagyobb, zselatinos állag.


Madárfészek leves

A világ egyik legdrágább levesének nevezett madárfészek Ázsia egyik legkülönlegesebb főétele. Azt viszont nem árt tudni, hogy a meleg lé a kínai sarlós fecske nyálából készül. De, hogy jön ide a fészek? A fecskék a saját nyálukból ragasztják és alkotják meg kis menedékhelyüket. Ezeket a fészkeket pedig az ázsiai szakácsok vízben oldják fel, majd a több száz éves recept alapján készített leveshez adagolják.

Hakarl

A hakarl egy izlandi csemege, ami egy erős ammóniabűzt árasztó, kizsigerelt grönlandi cápa. A húst hetekig, de akár hónapokig is rohasztanak, ezt azonban a helyiek kikérik maguknak. Szerintük ez csupán érlelés.

A figyelmetekbe ajánljuk