megterített karácsonyi étkezőasztal színes székekkel temérdek finom étellel

Nekünk a halászlé és a bejgli, más nemzeteknek a tamales, kūčios vagy a bacalao. A karácsony – vagy éppen hanuka – közeledtével minden országban előkerülnek a hagyományos ünnepi ételek, amelyek közül most mi is bemutatunk néhányat.


Litvánia: kūčios

A Kūčiost, avagy a hagyományos litván karácsonyi vacsorát hozzánk hasonlóan december 24-én tartják. A hazai fogásokkal ellentétben a balti állam különlegességének elkészítése akár egy hétig is eltarthat. A pogány eredetű Kūčios eredetileg kilenc fogásból állt, de miután a keresztények kisajátították, az elkészítendő ételek mennyisége az apostolok számának megfelelően tizenkettőre nőtt. Semmilyen hús, tejtermék vagy meleg étel nem része ennek az étkezésnek. A Kūčios halat, kenyeret és zöldségeket tartalmaz.

​Costa Rica: tamales

Costa Ricában minden családnak megvan a maga „titkos" tamales receptje. Az étel alapja egy kukoricatészta, amelyet banánlevélbe vagy kukoricahéjba csomagolnak, majd úgy párolják. Míg egyesek sertéshússal, mások marhával vagy csirkével töltik meg.

Izrael: latkesz

A latkesz a középkor óta a hanukai hagyomány fontos részét képezi. A fogás tulajdonképpen olajban kisütött burgonyapalacsinta, amely a Második Templom (az újjáépített jeruzsálemi templom, a judaizmus központja – a szerk.) nyolc napon át tartó menóra égetésére hivatott emlékeztetni. Az égő csipkebokrot szimbolizáló hétágú gyertyatartók meggyújtásához egy napra elegendő olajat használtak.

Mexikó: Bacalao

A bacalao, vagyis a sózott tőkehal alapételnek számít az ünnepekkor Mexikóban. Hagyománya a hűtőszekrények elterjedése előtti időkhöz kötődik, amikor a húsok és halak sózással végzett tartósítására volt szükség. A Bacalao a la Mexicana paradicsommal, szardella chilivel, hagymával, burgonyával és olajbogyóval készül.

Franciaország: Bûche de Noël

A La Bûche de Noël egy fatörzs alakú, többnyire vajkrémes desszert, amely az úgynevezett Yule Logot szimbolizálja – egy fatörzset, amelyet az emberek régen az otthonukba vittek, meglocsolták borral, majd karácsony estéjén elégették azt. A furcsa szokás az 1940-es években kezdett eltűnni, ám emlékére létrehozták a gyakran piskótából és csokoládé vajkrémből készült desszertet, amely meglehetősen hasonlít egy igazi rönkre. Időközben a Bûche de Noël egyéb változatai is megjelentek, a tiramisustól kezdve, az áfonya és málna ízesítésű mascarponés verzión át, a karamellkrémesig és a Meyer citromig.

via Bien.hu

A figyelmetekbe ajánljuk