paneer sajt

Egy óra alatt isteni házi sajtot készíthetsz ezzel a recepttel!

Az indiai konyha számos ízletes fogást kínál, amelyek közül sokat a sajátos fűszerezés és a friss alapanyagok tesznek igazán különlegessé. Az egyik ilyen ínyencség a paneer sajt, amely egy friss, fehér sajtfajta, amit akár mi is könnyedén elkészíthetünk otthon. Recept.


Mi az a paneer sajt?

A paneer egy friss sajtféle (tehát nincs szükség érlelésre), amely hagyományosan az indiai konyha egyik alapvető összetevője. Készítése során tejet forralnak fel, majd hozzáadnak savanyítót, például citromlevet vagy ecetet. A kapott sajtmasszát leszűrik, majd préselik, hogy összeálljon és megfelelő állagú legyen.

A paneer sajt íze enyhe, így remekül passzol az általa kísért egyéb erőteljesebb ízekhez és fűszerezésekhez. Emellett nagyszerű fehérjeforrás is, ami miatt sokan – különösen a vegetáriánusok – kedvelik.

Ez is érdekelhet: A világon csupán két ember ismeri a világ legdrágább sajtjának receptjét

Hogyan készíthetjük el otthon?

A paneer sajt elkészítése nem igényel különleges felszereléseket vagy tudást, és viszonylag gyorsan megvan. Íme egy egyszerű recept, amellyel szinte bárki könnyedén elkészítheti.

Hozzávalók:

  • 2 liter tej (nem UHT)
  • 4 evőkanál citromlé vagy ecet
  • fél teáskanálnyi só

Elkészítése:

Öntsük bele a tejet egy vastag aljú serpenyőbe, majd melegítsük közepes lángon, amíg forrni kezd. Fontos, hogy ne hagyjuk, hogy a tej túlhevüljön vagy leégjen az edény alján. Amikor a tej felforrt, vegyük le a tűzről, majd lassan és folyamatosan adjuk hozzá a citromlevet, miközben folyamatosan keverjük.

Amint a tej elkezd kicsapódni és a savó elkülönül a sajtmasszától, hagyjuk állni néhány percig. Ha még mindig nem külön ül, adhatunk hozzá további citromlevet.

Miután kicsit pihentettük, helyezzünk egy szűrőt egy tál fölé, majd béleljük ki egy tiszta konyharuhával vagy gézzel. Öntsük bele a tej kicsapódott részét a szűrőbe, majd hagyjuk lecsöpögni a savót.

Amikor a sajtmassza kissé kihűlt és megszilárdult, formáljunk belőle egy lapos, négyzet vagy téglalap alakú tömböt. Hagyjuk így állni legalább 30-60 percig. Ha esetleg nem tudjuk elég erősen formázni, deszkákat is használhatunk a lapításhoz.

A figyelmetekbe ajánljuk