sajtszósz egy tálban
Fotó: Shutterstock

Gyors és könnyű: ez a házi sajtszósz le fog venni a lábadról!

Akár egy extra sajtos tésztára, akár egy nagy tál nachosra vágyunk valamilyen igazán ízletes szósszal, vagy húsunkat mártogatnánk, esetleg a salátánkhoz készítenénk öntetet, ez a recept tuti befutó lesz! Negyedóra, öt hozzávaló és már kész is vagyunk vele!


Létezik rengeteg fajta szósz, de vannak örök sláger mártogatósok, amiket érdemes otthon elkészíteni. Legyen szó akár házi salsáról, vagy guacamole szószról. Természetesen a sajtszósz sem kivétel ez alól: gyorsan megvan és még finomabb is, mint bármelyik bolti társa.

Hozzávalók:
  • Vaj és teljes kiőrlésű liszt a rántáshoz.
  • Tej: bármilyen tej megfelel. Minél zsírosabb, annál gazdagabb lesz a mártás íze;
  • Darált sajt – klasszikusan reszelt cheddarral, de másfajta olvadó sajt is megfelel;
  • Só és bors – vagy akármilyen más fűszer, ízlés szerint.

Ezt is olvasd el: A kólával még főzni is lehet – mutatunk egy szószreceptet

Elkészítése:

Készítsük el a rántást, azaz olvasszuk fel a vajat közepes lángon, majd keverjük bele a lisztet. Ha kész a csomómentes rántásunk, adjuk hozzá lassan a tejet, amíg az be nem sűrűsödik.

Cheddar

Cheddar sajt mellett mást is tehetünk bele a szószba!

Fotó: Shutterstock

Tegyük bele ezután a sajtot, folyamatosan kevergetve, amíg meg nem olvad. Fontos, hogy alacsony hőfokon melegítsük az egészet a csomósodás elkerülése érdekében.

Ezt is készítsd el! A legjobb mártás? 3 napig készül, rengeteg hozzávalóból, de elvileg megéri

Majd ízlés és kedv szerint fűszerezzük a són és borson kívül akár chilivel vagy taco fűszerrel, és tálaljuk melegen. A cheddaron túl bátran használhatunk más sajtokat is – gouda, mozzarella vagy amihez éppen kedvünk támad.

A maradék szószunk légmentesen záródó edényben a hűtőszekrényben akár 2 napig is eláll. Újramelegítéskor érdemes egy kis tejet vagy vizet hozzáadni, hogy a szósz a kellően folyós állagú legyen.

A figyelmetekbe ajánljuk