A guacamole egy avokádó alapú mártogatós, kenhető étel, amelyet először Mexikóban fejlesztettek ki több száz évvel ezelőtt.
A guacamole hagyományosan hámozott, érett avokádóból és tengeri sóból áll, amit molcajete y tejolote (mozsár és mozsártörő) segítségével pépesítenek. A receptek gyakran tartalmaznak lime levet, koriandert, hagymát és jalapeñót, illetve néhány újabb receptben tejföl, paradicsom, bazsalikom és borsó is szerepel.
Hozzávalók:
- 1 db érett avokádó
- 1 db citrom
- 1 k poh tejföl
- 0.5 gerezd fokhagyma
- só
- bors
Elkészítése:
A guacamoléhoz a puha avokádót felvágjuk, magját eltávolítjuk, egy evőkanál segítségével kikanalazzuk a húsát. Villával összenyomkodjuk, és hozzákeverjük a tejfölt. Ezt követően belereszeljük a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, és hozzáadjuk a citromlevet. Végül egy kis időre a hűtőbe tesszük, utána pedig tálalhatjuk is.