Nem csak italként lehet felhasználni.
Ha van a konyhában rostokban, antioxidánsokban és vitaminban gazdag karfiol,nem lehet baj. A kelvirág nemcsak egészséges, de sokoldalú zöldég is. Erre bizonyíték a Vince által bemutatott recept is: a kólás karfiolt.
A falatkákat hozzáadhatjuk salátákhoz, tacóhoz, de még pizza feltétként is használhatjuk őket – ahogy quinoával és a rizzsel is harmonizálnak
Shutterstock
Hozzávalók
- 1 nagy fej karfiol, közepes kockákra vágva
- 1 pohár mandulatej
- ½ pohár liszt
- 1 teáskanál fokhagyma por
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál fekete bors
- 1 teáskanál szárított kakukkfű
- 1 evőkanál füstölt paprika
- 2 pohár kukoricapehely, összetörve
- 1 pohár zsemlemorzsa
A kólás szószhoz
Shutterstock
- 1,5 pohár kóla
- ¾ pohár barna cukor
- ¼ pohár paradicsompüré
- 1 evőkanál szójaszósz
- 4 gerezd fokhagyma, felaprítva
- 1 evőkanál füstölt paprika
- 1 evőkanál csípős szósz
- 1 teáskanál pirospaprika pehely
Így készül
- Melegítsük elő a sütőt 230 fokra és béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.
- Egy közepes tálban alaposan keverjük össze a tejet, a lisztet, a fokhagymaport, a sót, a borsot, a kakukkfüvet és a füstölt paprikát.
- Egy légmentesen záródó zacskóba tegyük bele a kukoricapelyhet és a zsemlemorzsát, és jól rázzuk össze.
- Mártsuk a karfiol darabokat a tésztába, és adjuk őket hozzá a kukoricapehely keverékhez
- Tegyük rá a karfiolokat a sütőpapíros tepsire.
- Süssük őket 30-35 percig. Ha nem elég ropogósak, akkor még további 5 percig hagyjuk a karfiolokat a sütőben.
Így készül a kólás szósz
- Melegítsünk fel egy serpenyőt közepes lángon, majd adjuk hozzá az összes hozzávalót
- Forraljuk fel a keveréket.
- Csökkentsük a hőt és hagyjuk főni a kólás szószt 5 percig.
- Ha besűrűsödött, dobjuk a karfiolt a masszába.
- Rakjuk vissza a bevont karfiolokat a tepsire, és tegyük őket a sütőbe 3 percre.
- Melegen tálaljuk a végén.