A különböző snackek kiemelkedően fontos részét képezik az indiai konyhának. A pakora az egyik legnépszerűbb harapnivaló az országban, amit forrón fogyasztanak reggelire és ebédre. Az étel rengeteg verzióban elkészíthető különböző zöldségek vagy húsfélék felhasználásával – mi most egy teljesen vegán, karfiolos változatot mutatunk a Serious Eats segítségével.
A ropogós és zsenge pakora tökéletes vegán harapnivaló, amit frissen érdemes fogyasztani. A néhány összetevős, panírozott, olajban sült finomságot hagyományosan korianderből készült csatnival tálalják. Elkészítése nem igényel komoly előkészületeket, és mindössze pár szempontra kell odafigyelni ahhoz, hogy tökéletesen ropogós legyen.
Ez is érdekelhet! Egy óra alatt isteni házi sajtot készíthetsz ezzel a recepttel!
A legfontosabb a tészta állaga: olyannak kell lennie, mint egy közepesen folyékony pudingnak. Ha ennél sűrűbbre készítjük, akkor az étel túlságosan nehéz lesz, ha viszont túl hígra sikerül, akkor egész egyszerűen nem fog hozzátapadni a karfioldarabokhoz.
A lehető legjobb ízélmény érdekében a karfioldarabok mindegy egyes rését és mélyedését jól be kell kenni a tésztával, a felesleges folyadékot pedig le kell csepegtetni sütés előtt. A kisebb darabokra érdemes külön odafigyelni sütés közben, ugyanis könnyen megéghetnek, ha nem tartjuk rajtuk a szemünket.
Fotó: Shutterstock
Hozzávalók:
- 240 g csicseriborsó liszt
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál őrölt chilipor
- 1 teáskanál őrölt kurkuma
- 1 teáskanál házi vagy bolti garam masala
- 240 ml hideg víz
- 1 nagy fej karfiol, körülbelül 680 g, falatnyi darabokra vágva, a vastag szárakat kidobva
- 950 ml növényi olaj a sütéshez
- zöld csatni a tálaláshoz
Ajánljuk figyelmedbe! Otthon is könnyen elkészíthetjük a Közel-Kelet egyik legfinomabb fogását
Így készül:
- Egy nagy keverőtálban keverjük össze a csicseriborsólisztet, a sót, a chiliport, a kurkumát és a garam masalát. Öntsük bele a vizet, és dolgozzuk el, amíg teljesen simává nem válik.
- Tegyük a karfiolt a tésztába, és az összes darabot vonjuk be vele egyenletesen.
- Egy nagy wokban közepes lángon melegítsük fel az olajat, amíg eléri a 180ºC-ot. Közben béleljünk ki egy sütőlapot papírtörlővel.
- Az ujjainkkal vagy egy konyhai fogóval emeljük ki a karfiolt a tésztából, hagyjuk, hogy a felesleges folyadék lecsöpögjön, majd óvatosan engedjük bele az olajba. A darabokat óvatosan kevergetve és forgatva süssük, amíg 5-6 perc alatt aranybarnák nem lesznek.
- Egy szűrőkanál segítségével tegyük át a sült karfiolt az előkészített sütőlapra, és sózzuk meg. Melegítsük vissza az olajat 180ºC-ra, és ismételjük meg ugyanezt a többi karfioldarabbal. A kész pakorát melegen tálaljuk.