karfiolból készült pakora
Fotó: Shutterstock

Az egyik legfelkapottabb indiai harapnivaló vegán és otthon is könnyen elkészítheted

A különböző snackek kiemelkedően fontos részét képezik az indiai konyhának. A pakora az egyik legnépszerűbb harapnivaló az országban, amit forrón fogyasztanak reggelire és ebédre. Az étel rengeteg verzióban elkészíthető különböző zöldségek vagy húsfélék felhasználásával – mi most egy teljesen vegán, karfiolos változatot mutatunk a Serious Eats segítségével.


A ropogós és zsenge pakora tökéletes vegán harapnivaló, amit frissen érdemes fogyasztani. A néhány összetevős, panírozott, olajban sült finomságot hagyományosan korianderből készült csatnival tálalják. Elkészítése nem igényel komoly előkészületeket, és mindössze pár szempontra kell odafigyelni ahhoz, hogy tökéletesen ropogós legyen.

A legfontosabb a tészta állaga: olyannak kell lennie, mint egy közepesen folyékony pudingnak. Ha ennél sűrűbbre készítjük, akkor az étel túlságosan nehéz lesz, ha viszont túl hígra sikerül, akkor egész egyszerűen nem fog hozzátapadni a karfioldarabokhoz.

A lehető legjobb ízélmény érdekében a karfioldarabok mindegy egyes rését és mélyedését jól be kell kenni a tésztával, a felesleges folyadékot pedig le kell csepegtetni sütés előtt. A kisebb darabokra érdemes külön odafigyelni sütés közben, ugyanis könnyen megéghetnek, ha nem tartjuk rajtuk a szemünket.

egy t\u00e1ny\u00e9r gobi pakora

Fotó: Shutterstock

Hozzávalók:

  • 240 g csicseriborsó liszt
  • 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál őrölt chilipor
  • 1 teáskanál őrölt kurkuma
  • 1 teáskanál házi vagy bolti garam masala
  • 240 ml hideg víz
  • 1 nagy fej karfiol, körülbelül 680 g, falatnyi darabokra vágva, a vastag szárakat kidobva
  • 950 ml növényi olaj a sütéshez
  • zöld csatni a tálaláshoz

​Így készül:

  1. Egy nagy keverőtálban keverjük össze a csicseriborsólisztet, a sót, a chiliport, a kurkumát és a garam masalát. Öntsük bele a vizet, és dolgozzuk el, amíg teljesen simává nem válik.
  2. Tegyük a karfiolt a tésztába, és az összes darabot vonjuk be vele egyenletesen.
  3. Egy nagy wokban közepes lángon melegítsük fel az olajat, amíg eléri a 180ºC-ot. Közben béleljünk ki egy sütőlapot papírtörlővel.
  4. Az ujjainkkal vagy egy konyhai fogóval emeljük ki a karfiolt a tésztából, hagyjuk, hogy a felesleges folyadék lecsöpögjön, majd óvatosan engedjük bele az olajba. A darabokat óvatosan kevergetve és forgatva süssük, amíg 5-6 perc alatt aranybarnák nem lesznek.
  5. Egy szűrőkanál segítségével tegyük át a sült karfiolt az előkészített sütőlapra, és sózzuk meg. Melegítsük vissza az olajat 180ºC-ra, és ismételjük meg ugyanezt a többi karfioldarabbal. A kész pakorát melegen tálaljuk.

A figyelmetekbe ajánljuk