labneh

Otthon is könnyen elkészíthetjük a Közel-Kelet egyik legfinomabb fogását

Ha rajongsz a közel-keleti konyháért, akkor ezt a receptet muszáj elkészítened! A labneh egy leszűrt és enyhén sózott joghurtsajt, amit gyakran szolgálnak fel snackként olívaolajjal meglocsolva, valamint za'atarral megszórva. Ezt pedig te is pofonegyszerűen elkészítheted otthon.


A labneh egy közel-keleti tejtermék, amelyet hagyományosan kecsketejből vagy tehéntejből készítenek. A folyamat során a tejet először fermentálják, majd lecsöpögtetik, hogy eltávolítsák a felesleges nedvességet, végül pedig sóval ízesítik. Az eredmény egy sűrű, krémes állagú feltét, amely hasonló a joghurthoz vagy a túróhoz, csupán kissé savanykásabb ízvilággal rendelkezik.

De szerencsére akadnak olyan könnyű receptek is, amellyel sokkal gyorsabban elkészíthetjük ezt a népszerű mezzét. Íme!

labneh

Shutterstock

Olvasd el ezt is! Íme, egy ízletes tojássaláta recept

Hozzávalók:

  • 1 l joghurt
  • 1 teáskanál só
  • friss fűszerek ízlés szerint

Elkészítése: 

Egy szűrőt béleljünk ki textilpelenkával vagy konyharuhával. Érdemes olyan anyagot választani, aminek a mosásához nem használtunk öblítőt, ugyanis ez befolyásolhatja a labaneh ízét. Akár egy gézlap is megfelelő lehet.

A kibélelt szűrőt állítsuk egy nagy tálba, úgy, hogy ne érjen le az alja, majd kanalazzuk bele a joghurtot. Ezután sózzuk meg, ízlés szerint adjuk hozzá a friss zöldfűszereket, majd ezt lefedve tegyük a hűtőbe egy napra. Ennyi idő alatt a savó kicsöpög a joghurtból, és ruganyos sajtféleség marad vissza. Végül adagoljuk át egy tányérra, majd a közepébe vájjunk mélyedést, ebbe öntsünk olívaolajat, és tálaljuk friss zöldségekkel.

Ha pedig igazán autentikusak szeretnénk lenni, készítsünk hozzá házi pitát.

A figyelmetekbe ajánljuk