kenyérlángos

Ez az egyszerű kenyérlángos még az esős napokat is feldobja – recept!

Zuhog az eső odakint. Legszívesebben csak feküdnél az ágyadban és valami istenit majszolgatnál egy film közben? Ha picit feldobnád a hangulatot, jó megoldás lehet, ha a pároddal vagy a barátaiddal nekiálltok főzőcskézni. Ám abban az esetben, ha a sütést választjátok, ez a pofonegyszerű kenyérlángos recept tuti befutó lehet. Próbáljátok ki!


​Hozzávalók

A tésztához:

  • 70 dkg finomliszt
  • 4 dl víz
  • 2 dkg élesztő
  • 0.5 teáskanál cukor
  • 2 dkg só
  • 0.7 dl napraforgó olaj

A feltéthez:

  • 20 dkg szalonna
  • 1 közepes fej lilahagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 20 dkg trappista vagy ementáli sajt
  • 2 dl tejföl

Ez is érdekelhet: Tökéletes vendégváró snack: sajttal töltött jalapeno

Elkészítése

Ha van kisebb dagasztógépünk, akkor nagyon egyszerű dolgunk van, mert 12 perc alatt elkészíti a megfelelő állagú tésztát. Ha nincs gépünk, akkor a tésztához való alapanyagokat egy keverőtálba öntsük bele, és nagyon alaposan dolgozzuk össze, amíg lágy, sima tésztát nem kapunk. Formázzunk belőle cipót, fedjük le egy tiszta konyharuhával és pihentesük 30-40 percig.

Eközben a szalonnát kockázzuk fel, a lilahagymát szintén vágjuk fel tetszőleges formára. A sajtot reszeljük le, a tejfölt pedig keverjük össze a zúzott fokhagymával, ízesítsük sóval és borssal.

Célszerű a tésztát megfelezni, és két adagot sütni. Sima felületen a tésztát nyújtsuk ki sodrófával téglalap alakúra, majd sütőpapírral bélelt tepsibe óvatosan helyezzük bele. Igazítsuk el a széleknél, majd villával szúrkáljuk meg. Tetejére fújjunk vízpermetet, majd azonnal tegyük forró sütőbe (200-220 fok). Süssük addig, amíg teteje már szilárd, az alja pedig zsemleszínű, majd vegyük ki a sütőből.

Tetejét kenjük meg a fokhagymás tejföllel, szórjuk rá a reszelt sajtot, majd a szalonna, végül pedig a hagymát. A sütőbe visszatéve süssük rá a feltéteket.


A figyelmetekbe ajánljuk