duck you útszéli kacsa

Egy útszéli kacsa zavarhatja meg a lángosok birodalmát a Tisza-parton

Merész vállalkozásba vágta a fejszéjét a Gléda: olyan terepen igyekeznek helytállni, amely nem csupán az étteremnek újdonság, de az egész országban is annak számít. A nyári szezon közeledtével kacsákkal próbálják felvenni a versenyt a Tisza-parton a jól bejáratott klasszikusokkal szemben. Megnéztük, sikerülhet-e.


A novemberben kezdődő lezárások alatt street foodozni ugyan lehetett, az embernek mégsem volt túl sok kedve hozzá. A hosszan tartó szigor következtében eluralkodó teljes apátia még a jó ételeken és italokon edzett gasztroguruk lelkesedését is megtörte, és végül feladva a küzdelmet, faarccal nyomták meg a rendelés gombot a következő adag pizzájukért.

A kilátástalanságot csak növelte, hogy a tavasz ugyan beköszöntött, de mintha neki sem lett volna kedve ehhez az egészhez: a jó idő hónapokig felénk sem nézett – és be kell vallanunk, a helyzet még május végén is tragikus.

A megszámlálhatatlan ételesdobozok és plusz kilók után aztán végre nyitott az ország, és vele együtt a vendéglátóhelyek is – a napsütés még mindig sértődötten duzzogott, de aki kimarad, az lemarad.

Ugyan a fentebb említett gasztroguruk elit klubjához kevés közöm van, mégis rögtön lestoppoltam a lehetőséget egy meghívóra, amit a Gléda étterme küldött a szerkesztőségnek. A takaró alatt töltött, kilátástalan home office feketelyuka után pedig pontosan egy útszéli kacsára volt szükségem.

A járvány alatt is munkában 

A Gléda viszont – velem ellentétben – még ramatyabb helyzetben volt; csak ők az önsajnálat és panaszkodás helyett nem malmozva várták a járvány végét. Maga az étterem sorsa nem sokban különbözik a többitől: teljes bezárás, amitől a forgalom is lenullázódott. A különbség annyi, hogy sok hellyel ellentétben, a Gléda nem is próbálkozott meg az ételkiszállítással; nem akartak a sokadik összezötykölődött, hideg ételesdoboz lenni a sarokban.

Helyette fogták magukat, vettek egy üres furgont, és úgy kipofozták, hogy a világ legrosszabb marketingszakemberei biztosan elsütötték volna azt a megrázó szóviccet arról a bizonyos forgó palotáról, amit most a jó érzés és a tisztesség nevében nem írok le.

A lényeg, hogy kemény és precíz munka árán megszületett a DUCK YOU by Gléda, becenevén az Útszéli Kacsa.

Mégis a legjobb az egészben, hogy minőségétől eltekintve mindenben különbözik az „anyaétteremtől". Nem véletlen:

a kocsi nem az eldugott, elegáns budai környékre épült.

Lángosok és kacsák harca

A versenyt a magyar konyha túlerőben lévő nyári seregeivel kell felvennie. A DUCK YOU ugyanis a lángosok, hekkek és hamburgerek kereszttüzébe készül bevetni magát, távol a biztonságos budai környezettől: a tiszafüredi szabadstrandon.

Bár a túlerő kétségtelen, mégis éppen ez lehet a siker kulcsa, mivel nemhogy a Tisza-parton nem találkozni kacsa-food truckkal, de úgy általában nincs az országban hasonló – pedig a kacsát bizony mindenki szereti.

Május közepén, a Glédánál megtartott erődemonstráción kiderült, hogy tényleg nem egy halott ötletről van szó.

Az étlapot nem vitték túlzásba, de ami rajta van, az garantáltan különleges ízélményt nyújt a sokadik sörrel öblített tejfölös lángos után. Mindezt ráadásul teljesen korrekt áron.

Többek között tépett kacsaburger, kacsakolbász (saját recept alapján töltve), lecsó (természetesen kacsakolbászból) is választható, eközben a Kiskunhalasról érkezett kacsák a Törökországból rendelt sütőn pirulnak grillkacsaként. A desszert pedig mi más lenne, ha nem madártej.

Kacsa, ahogyan kevesen ismerik 

Mi hamburgert és grillkacsát kóstoltunk, ami mind méretben, mind ízben kiváló választásnak bizonyult. A grillkacsa omlós és szaftos volt, és akkora, hogy bőven két ember is jól lakik vele, míg a hamburger a mérete ellenére könnyebb falatnak bizonyult – az íze viszont összetéveszthetetlen.

Duck You

Legtöbbünknek a kacsáról a párolt lilakáposzta és a csehek egyik kedvence, a knédli jutott eszébe.

Grillkacsát viszont valószínűleg kevesen ettek életükben, ezért elsőre meglepődhet az ember, hogy a gyönyörűen megpirított szárnyasok nagyjából dupla akkorák, mint csirke társaik.

Ezért sem ajánlatos például késsel és villával nekikezdeni, ahogy tettem azt én is megszeppenve. Szerencsére ott volt Gléda séfje, Kerekes Sándor is, aki az urizálni próbáló amatőrt hasznos tanácsokkal látta el.

Vele egyébként rendszeresen találkozhatunk a Tisza-parton, ezért ne hagyjuk ki a lehetőséget, hogy kiműveljen minket az úton útfélen megtalálható grillcsirkés bódék nem túl étvágygerjesztő világáról.

Abban viszont biztosak lehetünk, hogy a külsőre feltűnő és vagány, belülről pedig maximálisan felszerelt kocsiban kizárólag minőségi alapanyagból dolgoznak.

Fröccs, kacsa, Tisza 

Ha az időjárás is úgy gondolja így a nyár közeledtével, hogy ideje lenne munkába állnia, akkor a különleges ízélmény mellé még a kocsiba épített speciális hűtőből érkező jéghideg Béres mustból készült fröccsével vagy a pannonhalmi Babarczi Szőlőbirtok boraival is öblítsünk egyet.

Az Útszéli Kacsa egyébként tegnap megérkezett Tiszafüredre, és egész nyárra ott is marad, ahol saját terasszal is várja a vendégeket. Nehezen lehet eltéveszteni.

A figyelmetekbe ajánljuk