Hamarosan eljön a 3000 forintos lángosok ideje

Az ország különböző térségeiben látványos eltérések lehetnek, azonban ha az üdülőövezeteket vesszük figyelembe, csak a legolcsóbb helyeken lesz elég elég ezer forint cappucinóra vagy fagylaltra. De emelkedik a lángos és a taxizás ára is az idei szezonban.


A szálláson kívül milyen többletköltségekkel számolhat az, aki a nyaralása során beülne valahová elfogyasztani egy lángost, esetleg egy fagylaltot, egy süteményt, vagy egy kávét? A vélemények szerint 1000 forint fölé is kúszhat a lángos ára a szezon elején, azonban egyéb megdöbbentő költségekről is nyilatkoztak a szakemberek – számolt be róla a Portfolio.

Elég nagy különbségek tapasztalhatóak az országban, de a legtöbb olyan vendéglátóhelyen, amelyek életben is akarnak maradni, bizony kicsit mélyebben kell a zsebükbe nyúlniuk idén a vendégeknek. Egy szelet torta átlagára közelít már az 1000 forinthoz, egy gombóc fagylalt ára pedig átlagosan 400 forint körül van jelenleg. Ezek a minőségi termékekre vonatkoznak. Természetesen még mindig vannak olyan helyek, ahol például 300 forint alatt van egy gombóc fagylalt ára, de rentábilisan nem lehet ilyen áron hosszútávon üzemelni

– nyilatkozta Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke.

Hozzátette azt is, hogy a benzinkutakon 6-700 forint egy cappuccino, tehát a cukrászdákban sem várható ennél olcsóbban. A drágulás oka egyébként a költségek növekedésében keresendő. Jelentősen emelkedtek például az alapanyagárak, valamint a háromszorosára nőttek az energiaárak is.

Ebből kifolyólag körülbelül 30 százalékos áremelést tartana indokoltnak a szakértő a cukrászdákban. Az azonban annyira drasztikus lenne, hogy nem minden üzletben tudnák érvényesíteni.

Egyébként az említett költségnövekedéshez nagyon hasonló áremeléseket lehet tapasztalni Budapesten is. A jobb, de nem topkategóriás éttermekben egy kedvezményes ebédmenük ára 1000-2000 forinttal emelkedett a tavaly tavaszi árakhoz képest. Emellett akadt olyan hétvégi minifesztivál a fővárosban, ahol több mint 3000 forint volt egy sajtos-tejfölös lángos.

(Haszon)

A figyelmetekbe ajánljuk